Roma imparatoru antoninus pius’un küçükasya politikası - Hanedar, Banu Yılmaz (My University, 2007)
İ.s. 138-161 tarihleri arasında hüküm sürmüş olan Roma İmparatoru Antoninus Pius’un Küçükasya’ya yönelik siyasi-idari, parasal ve kültürel politikası incelendiğinde; İmparator’un, bölgenin gelişmesi adına bir çok faaliyette bulunduğu görülmektedir. Antoninus Pius’un hükümdarlığı süresince, imparatorluğa genelde barışın hakim olması; tüm ülke topraklarının gelişip kalkınmasına ortam sağlayan koşulları da beraberinde getirmiştir. Şüphesiz ki Küçükasya da, bu barışçıl politikanın nimetlerinden faydalanmıştır. Antoninus Pius’un siyasi-idari, parasal ve kültürel politikasını, genel olarak finansal kaygıların şekillendirmiş olduğu söylenebilir. Antoninus Pius; İmparatorluktaki tüm eyaletlerin olduğu gibi, Küçükasya’nın da finansal durumu ve gelir kaynaklarıyla yakınen ilgilenmiştir. Dolayısıyla; Antoninus Pius’un Küçükasya’ya yönelik icraatı, bölgenin mali durumunun iyileştirilerek, bu sayede kalkınmasına yardımcı olacak esaslar üzerine kuruludur. Küçükasya kentlerinin kültürel ihtiyaçlarının karşılanması için de bir çok icraatta bulunmuş olan Antoninus Pius; para söz konusuyken oldukça titiz davranmasıyla birlikte, gerçekten gerekliliğine inandığı harcamalardan kaçınmamıştır. İmparator; hüküm sürdüğü yirmiüç yıl boyunca, Küçükasya’nın gelişmesini ve halkının yaşam standartlarının iyileştirilmesini destekleyen bir politika izlemiştir. Döneme ilişkin kaynaklarda, Küçükasya Helenleri’nin Antoninus Pius aleyhinde faaliyetlerde bulunduklarına dair bulgulara rastlanmamış olması; İmparator’un politikasının, Küçükasya sakinleri nezdindeki olumlu yerini göstermektedir. Antoninus Pius’un adına anıtlar dikilmesi; O’nu yücelten söylevler ve kendisinin bir çok Küçükasya kenti tarafından onurlandırılmış olması da, bu görüşü desteklemektedir. Sonuç olarak; verimli toprakları, işlek limanları ve yüksek Helen kültürünü bünyesinde barındıran Küçükasya’nın, imparatorluk için öneminin farkında olan Antoninus Pius, hükümdarlığı boyunca Küçükasya’nın gelişmesini destekleyen bir politika izlemiştir.

When the administrative, financial and cultural policy of the Roman Emperor Antoninus Pius, who ruled between the years 138-161 AD., towards the Asia Minor Region is examined, it is seen that, the emperor acted in favor of the development of the region. During the reign of Antoninus Pius, peace was generally maintained. Therefore; this peaceful reign provided the convenient conditions for the regions to prosper. Obviously; Asia Minor took advantage of the benefits the peaceful policy provided. It could be stated that; generally, financial concerns formed Antoninus Pius’s administrative, financial and cultural policy. Antoninus Pius was deeply concerned with the financial situation and the revenues of each province of the empire, as well as Asia Minor. Therefore; Antoninus Pius’s policy towards Asia Minor, is mainly based on the improvement of the financial situation and the development of the region. Antoninus Pius did not hesitate to supply the financial support that the Asia Minor cities needed for their cultural development. During the twenty-three years of his reign; he followed the policy which supported the progress of the Asia Minor region and enhancement of the life standards. The ancient sources show no evidences of hostile attitudes of the Asia Minor Hellenes towards Antoninus Pius. Therefore it can be said that, the Hellenes were content with his policy. Monuments and orations honouring the emperor, also support this idea. Since he was aware of the importance of Asia Minor, Antoninus Pius followed the policy which supported the prosperity of the region.
Keywords: Eskiçağ; Roma_Tarih