Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırımlar ve Türk telekom örneği - Ünlü, Servet (My University, 2009)
Dünya ekonomisi son yıllarda özellikle de teknolojinin ilerlemesi, mal ve hizmet piyasalarının liberalleşmesiyle hızlı bir gelişme göstermiştir. Gelişmekte olan ülkeler yeterli sermayeleri olmamaları onları daha çok dış kaynak ile büyümeye yönlendirmektedir. Kendi

kaynakları yetersiz olan ülkeler, dış borç ile yatırım yapmanın maliyeti fazla olduğu için daha çok yabancı yatırımları ülkelerine çekerek onları yatırıma yönlendirmeye çalışmaktadırlar. Son yıllarda doğrudan yabancı yatırımların ülkenin gelişimindeki öneminin farkına varılarak bu yatırımları çekmek için gelişmekte olan ülkeler arasında hızlı bir rekabet yaşanmıştır. 1970’li yıllarda ithal ikameci sanayileşmeye dayanan kalkınma modelinin tıkanmasıyla kamu kesiminde verimliliği sağlamak, bütçe açıklarını azaltmak, piyasaları serbestleştirip rekabete açmak, daha kaliteli hizmet sunulmasını sağlamak amacıyla özelleştirme uygulamaları dünya genelinde hız kazanmıştır. Ülkemizde de son yıllarda yapılan özelleştirmelerde çok hızlı bir artış yaşanmıştır. Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük özelleştirme olma özelliğini koruyan Türk Telekom özelleştirmesi birçok tartışmayı da beraberinde getirmiştir. Türk Telekom özelleştirmesi ile gerek ekonomik konjonktürden kaynaklanan olumlu etkiler gerekse özelleştirme sonucunda birtakım olumlu gelişmelerin oluşması beklenmiştir. Bu tez ile Türk Telekom özelleştirmesinin iletişim sektörüne etkileri incelenmiş ve ortaya konmuştur. SUMMARY In recent years, the world economy has rapidly become liberal especially by means of development of goods and service markets. Developing countries are lead to grow by outsourcing as they don’t have enough capital. The countries which don’t have enough equity are trying to allure more foreign investments as making an investment by using foreign debt cots a lot. In recent years, having realised the importance of foreign direct investments in development of countries, there has been competetiton among the developing countries to allure foreing direct investments. In 1970s, because of the obstruction of development policy based on import substitution for industrialization, hiving off operations have picked up speed so as to provide fertility in public sector , decrease the budget deficit, free the market and provide competition and procure more quality service. There has been rapid increase with the privatization done in our country. In Turkey, the biggest privatization which has been Turkish Telecom privatization so far has brought up lots of discussions with itself. Some possitive influences and developments were expected with Turkish Telecom privatization resulted from both economic conjuncture and after privatization. The effects of Turkish Telecom privatization in communication industry has been analysed and displayed in this thesis.
Keywords: Türkiye_Yabancı Yatırımlar; Yabancı Yatırımlar