Hazır beton santrali otomasyonu için esnek yapıda scada yazılımı tasarımı - Okumuş, Adem (My University, 2013)
Otomasyon kısaca insan ve makine arasındaki işin paylaşılması olarak tanımlanabilir ve bir otomasyon sisteminde işin paylaşım yüzdesi ise otomasyonun düzeyini belirler. Endüstride insan gücünün yoğun olduğu otomasyon sistemleri genellikle yarı otomasyon, makinelerin yoğun rol oynadığı sistemler ise tam otomasyon olarak adlandırılmaktadır. Endüstride kolay ve güvenilir üretim yöntemi, temelde işin doğru işletilmesi ve her adımında kontrol edilmesi ile mümkündür. Bu şekilde bir iş planlanırken, daha az insan gücü ile daha kaliteli ve fazla üretim için en iyi yardımcımız otomasyon olacaktır. Otomasyon sistemlerinin endüstride ilk yerleşmeye başladığı tarihlerde pek çok sistem, rölelerle veya özel olarak tasarlanmış basit yapıdaki elektronik kartlarla denetlenmekteydi. Bu sistemlerin çok maliyetli olması yanında karmaşık yapısı, arıza takibinin zorluğu ve teknolojik gelişmelere açık olmaması gibi daha birçok sorunu da beraberinden getirmekteydi. Aynı zamanda reçete işleme, veri toplama, değerlendirme ve raporlama özellikleri de yoktu. Yarı iletken teknolojisi ve programlanabilir yapıların gelişmesi ile birlikteProgramlanabilir mantık denetleyiciler (PLC – ProgrammableLogic Controller) ve Danışmalı Kontrol ve Veri Toplama (SCADA - Supervisory Control And Data Acquisition) sistemleri, otomasyon sistemlerinde yer almaya başladı. Yapılan bu çalışmada, bir hazır beton santrali otomasyonunun, kullanımı son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan Gelişmiş RISC Makineleri (ARM - Advanced RISC Machines) mimarisine sahip bir mikro işlemci ile yönetimi ve tasarlanan esnek yapıda SCADA yazılımı ile üretim sürecinin gözlenmesi ve kayıt altına alınması hedeflenmiştir. Karmaşık yapıya sahip olan otomasyon sistemi modüler olarak ele alınmış ve problem basite indirgenmeye çalışılmıştır. SCADA yazılımının geliştirilmesinde Microsoft firmasının geliştirdiği aygıttan bağımsız çalışan uygulamalar geliştirilebilen Windows Presentation Foundation(WPF) teknolojisi kullanılmıştır

Automation, shortly, could be defined as thesharing of work by humans and machines and in an automation system the sharing percentage of the worksets the level of automation. In industry any system in which human power accountsfor more than half of the work are called semi-automated and systems in which the machines do more of the work can be called fully automated. Easy and reliable industrial production management is possible basically with managing the work correctly and controlling it in its eachsteps. It will therefore be our greatest assistant in producing and controlling a quality product while planning a Project and using lesshumanwork. When automated control systems were first used in industry, such systems were controlled by relays or specially-designed electronic cards. The sesystems were not only expensive; they also were difficult to repair when they brokedown and presented many problems, such as not being compatible with new technological developments. Also, they did not have special capabilities such as receipt processing, collecting information, assessmentor reporting. That is why the PLC (Programmable Logical Controller) and SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) systems were created, there by improving technology by increasing the ability of microprocessors, which was also improved by mobile devices. In this study, a microprocessor that had ARM (Advanced RISC Machines) architecture of ready-mixed concreteplant station automation and observing and saying production process in flexible production SCADA software were studied. The automation system that had complicated structure was tried to be discussed as modularand the problem was tried to be simplified. For improving software SCADA WPF-Windows Presentation Foundation technology thet can improve applications which might work in dependent from the device improved by Microsoft Company is used
Keywords: ARM; Automation; Otomasyon; PIC; PIC Supervisory Control and Data Acquisition; SCADA; WPF