Yüksek sıcaklık ortamında devreli yapılan egzersizlerde alt ekstremiteye uygulanan soğuk su uygulamasının performansa etkisi - Joudallah, Hasan (My University, 2016)
Yüksek Sıcak Ortamında Yapılan Egzersizlerde Alt Ekstremiteye Uygulanan Soğuk Su Uygulamasının Performansa Etkisi Bu Çalışmada yüksek sıcak ortamında yapılan egzersizde alt ekstremiteye uygulanan soğuk su girmesinin ikinci yüklenmedeki zindelik ve performansa (koşu mesafesine) etkisi ve vücudun fizyolojik tepkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmaya uzun mesafe koşularında sporcu olan 10 denek araştırma grubu (Ortalama, yaş 30,5±5.54 yıl; boyu 1.84.1±5.10cm; vücut ağırlığı 76.62± 9.48 kg, Max VO2 63.28 ± 6.27 ml/ kg/ dk) oluşturulmuş ve sıcak havada bir hafta ara ile 2 test yapılmıştır. Her deneme, 30’dk sıcak bir ortamda iki yüklenme koşusundan (30.90°C±1.28°C, %72,6±5.68) oluşmaktadır. İki yüklenme arasında 22 dakikalık bir dinlenme seansı verilmiştir. Bu 22’dk süre boyunca, sporcular hem soğuk suya girme (ortalama 15±1°C (5th –17th) hem de soğuk suya girmesiz rastgele bir şekilde tamamlanan iki teste maruz bırakılmıştır. 60 dakikalık süre boyunca soğuk suya girme test (2833,97±530.64 gr) terleme miktarında, soğuk suya girmesiz (3239,97±580,26 gr) testten daha az belirlenmiş ve ikinci yüklenme sonrası, aralarında anlamlı bir fark görülmüştür. Soğuk suya girmesiz test ile karşılaştırıldığında, vücut iç sıcaklığı, laktik asit, HR, magnezyum, hematokrit, kalsiyum, sodyum ve potasyum değerleri soğuk suya girme sırasında ve ikinci yüklenme öncesi ve sonrasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark (p<0.05) göstermiştir. Bununla birlikte, soğuk suya girmesiz toparlanma (36.50±.318 ºC) ve soğuk suya girme toparlanmayı ağız sıcaklığı yönünden toparlanma seviyesi ortalaması iki sınama arasında istatistiksel olarakanlamlıp<0,05fark bulunmaktadır. 12 dakika süreyle soğuk suya girmenin, ikinci yüklenme sırasında vücut iç sıcaklarını önemli ölçüde düşürebildiğini göstermektedir. Bu çalışmadaki veriler yüksek sıcaklıkta ara ile yapılan egzersizde soğuk suya girmenin, uygulanan ikinci yüklenmedeki zindelik ve performansa (koşu mesafesine) etkisini göstermektedir. Anahtar Sözcükler: Soğuk Suya Girme, Sıcak Ortamda, Vücut İç Sıcaklığı, Performans.

The Effect of the Cold Water Immersion for the Lower Extremity on the Performance of the Periodical Excercises in a High The purpose of the present study was to examine the effects of cold water immersion (CWI) on the physiological responses and the running distance covered performance in the second trial in a hot environment. Ten participants (mean age 30.5±5.54 years; height1.84.1±5.10; body mass 76.62± 9.48 kg, Max Vo2. 63.28 ± 6.27 ml/ kg/ dk) completed two testing-sessions separated by one week. Each trial consisted of two bouts of a 30-min running on hot environment (30.90°±1.28°C, 72.6±5.68% relative humidity). The two bouts were separated by 22 min of seated-recovery. During the 22min, the athlete was exposed to CWI (mean 15±1°C (5th –17th minute), whereas in the second test was not exposed to it (non-CWI) and the decision of exposure was made randomly. There was a significant incline in the average distance covered in the second half, for CWI (7010±495.92 m) more than non-CWI (6887± 490,42). Athletes average rate-of-sweat lost after the second half in the CWI test (2833.97±530.64gr) was less than that of the non-CWI test (3239.97 ± 580, 26 gr) during a 60-min running in the track. Compared with non-CWI, core temperature (Tc), lactic acid (LA), HR, magnesium, hematocrit, calcium, sodium and potassium values showed statistically significant difference (P<0.05) in CWI test during water immersion, before and after the second half. However oral temperature (To) showed no deference between the non-CWI recovery (36.50±.318 ºC) compared to the change seen in the CWI (36,50 ± ,405 ºC). 12-min CWI recovery significantly lowered (Tc) and maintained the running performance during the second half. These data indicate that repeated-exercise-performance in high temperature and humidity improved when immersion in cold-water is applied between the two halves. Key words: Cold Water Immersion, Hot Environment, Core Temperature, Performance.
Keywords: Eğitim ve öğretim; Spor