Üniversite son sınıf öğrencilerinde mükemmeliyetçilik, narsistik rekabet ve algılanan ebeveyn tutumlarının sürekli kaygıyla ilişkisi - Şişman, Merve (My University, 2020)
Çalışmada üniversite son sınıf öğrencilerinde mükemmeliyetçilik, narsistik rekabet ve algılanan ebeveyn tutumlarının sürekli kaygıyla ilişkisi incelenmiştir. Araştırma örneklemini farklı üniversitelerin önlisans, lisans ve yüksek lisans programlarında son sınıf öğrencisi olan ve yaşları 18 ile 45 arasında değişen 330 (245’i kadın ve 85’i erkek) gönüllü katılımcı oluşturmuştur. Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (ÇBMÖ-HF), Çocuk Yetiştirme Tutumları Ölçeği, Narsistik Hayranlık ve Rekabet Ölçeği, Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Sürekli kaygı, narsistik rekabet ve algılanan ebeveyn tutumları için, sosyo-demografik ve diğer özelliklerine göre, katılımcıların grup farklılıkları yürütülen bir dizi bağımsız gruplar t-testi, ANOVA ve MANOVA ile incelenmiştir. Değişkenler arası ilişkileri incelemek amacıyla Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Son olarak, sosyo-demografik ve diğer özellikler kontrol edildikten sonra mükemmeliyetçilik, algılanan ebeveyn tutumları ve narsistik rekabetin sürekli kaygı üzerindeki yordayıcılığını incelemek amacıyla Hiyerarşik Çoklu Regresyon analizi yapılmıştır. Sürekli kaygı mükemmeliyetçilik, ebeveynlerden algılanan sıkı denetim/ kontrol ve narsistik rekabet ile pozitif olarak ilişkili bulunurken ebeveynlerden algılanan kabul/ ilgi ile negatif olarak ilişkili bulunmuştur. Bununla birlikte, psikiyatrik ilaç kullanımı ve bölüm seçme nedeninin etkisi kontrol edildiğinde, yüksek düzey algılanan anne ve baba kontrolü, düşük düzey algılanan baba kabulü, yüksek düzeyde sosyal olarak algılanan mükemmeliyetçilik ve narsistik rekabet yüksek düzey sürekli kaygıyı yordamaktadır. Bulgular, literatür ışığında tartışılmıştır. Araştırmanın sınırlılıkları, klinik doğurguları ve gelecek için çalışma önerileri sunulmuştur.

In the present study, trait anxiety in relation to perfectionism, narcissistic rivalry and perceived parenting styles in university senior students was investigated. The sample of the study consists of 330 (245 female, 85 male) volunteer participants with an range of 18-45 who are all senior students in associate, undergraduate and graduate programs of different universities. Multidimensional Perfectionism Scale-HF, Parenting Styles Questionnaire, Narcissistic Admiration and Rivalry Questionnaire, State and Trait Anxiety Inventory and Demographic Information Form were used to collect information in the research. Group differences based on socio-demographic and other characteristics was examined for trait anxiety, narcissistic rivalry and perceived parenting styles. Pearson correlation analysis was conducted to determine the relationships among the variables. Finally, Hierarchical Multiple Regression analysis was performed to examine the predictive role of perfectionism, perceived parental styles, and narcissistic rivalry on trait anxiety when the effect of socio- demographic variables and other characteristics was statistically controlled. Trait anxiety was found to be positively associated with perfectionism, perceived parental control, and narcissistic rivalry, while it was negatively associated with perceived parental acceptance. Besides, after controlling the effect of the use of psychiatric medication and the reason for choosing the department, increase in perceived paternal and maternal control, decrease in paternal acceptance, increase in socially prescribed perfectionism and narcissistic rivalry predict increase in trait anxiety. The findings were discussed in the light of the literature. The limitations, clinical implications and suggestions for future studies were presented.
Keywords: ebeveyn tutumları; Mükemmeliyetçilik; narcissistic rivalry; narsistik rekabet Perfectionism; parenting styles; Psikoloji, Klinik; Psychology, Clinical; sürekli kaygı; trait anxiety