Fen öğretiminde aktif öğrenmenin kavram yanılgılarını gidermeye etkisi - Palut, Zihni Özhan (My University, 2006)
FEN ÖĞRETİMİNDE AKTİF ÖĞRENMENİN KAVRAM YANILGILARINI GİDERMEYE ETKİSİ İnsanoğlu tarih boyunca çevresindeki olup biten doğa olaylarını merak etmiş ve bu merak fen bilimini doğurmuştur. İnsanoğlu kafasındaki sorulara yanıt buldukça fen bilimi gelişmiş ve ortaya yeni sorular çıkmıştır. Merak eden, araştıran ve bilgiye ulaşan bireyler fen biliminin gelişimine katkı sağlamaktadır. Günümüzde sorulması gereken en önemli soru; merak eden, araştıran ve bilgiye ulaşan bireylerin nasıl yetiştirileceği sorusudur. Öğrencilerin yaparak-yaşayarak öğrendiği, araştırdığı, bilgiye ulaştığı ‘aktif öğrenme yöntemi’ etkin bir fen öğretimi için uygun bir yöntemdir. Bu çalışma fen bilgisi dersi ‘Kuvvet ve Hareketin Buluşması’ ünitesinde aktif öğrenme yöntemini kullanmanın başarıya, kavram yanılgılarının giderilmesine etkisinin olup olmadığını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda sosyo-ekonomik düzeyi farklı iki devlet okulu seçilmiştir. Araştırmanın evrenini İstanbul ili Pendik ilçesinde bulunan İlköğretim Okulları’nda öğrenim gören 7. sınıf öğrencileri, örneklemini ise sosyo ekonomik düzeyleri farklı iki ilköğretim okulunun 7. sınıflarında okuyan toplam 155 öğrenci (Deney ve Kontrol grubu) oluşturmaktadır. Örneklem grubunu oluşturan deney ve kontrol grubu öğrencilerine uygulamaya başlamadan önce hazırlanan başarı testi öntest olarak, kavram yanılgılarının tespiti için açık uçlu sorular ve öğrencinin sosyo-ekonomik durumunun tespiti için anket uygulanmıştır. Araştırmada deney grubu olarak seçilen öğrencilere ders, aktif öğrenme metodu kullanılarak araştırmacı tarafından işlenmiştir. Aktif öğrenmede farklı yöntem ve tekniklerle (deney, oyun-drama, bulmaca, grup çalışması vb) ders işlenmiştir. Kontrol grubu olarak seçilen öğrencilere de ünite geleneksel yöntemle araştırmacı tarafından işlenmiştir. Uygulama sonunda öğrencilerdeki değişimleri gözlemlemek amacıyla deney ve kontrol grubu öğrencilerine başarı testi sontest olarak ve kavram yanılgılarının düzelip düzelmediğini kontrol etmek için açık uçlu sorular tekrar verilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 10.00 paket programında değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir. ·Kuvvet ve Hareketin Buluşması ünitesinin aktif öğrenme yöntemiyle işlenmesinin öğrencilerin başarısında olumlu etkisinin olduğu, ·Kuvvet ve Hareketin Buluşması ünitesinin aktif öğrenme yöntemiyle işlenmesinin öğrencilerin kavram yanılgılarını gidermede olumlu etkisinin olduğu, · Sosyo-ekonomik düzeyin; aktif öğrenme yöntemiyle ders işlenmesinde, başarıya, kavram yanılgılarını gidermeye etkisinin olduğu bulunmuştur.

THE EFFECT OF ACTIVE LEARNING ON REMEDIATION TO MISCONCEPTION IN SCIENCE EDUCATION The humanbeing wonder that what has happened to their enviroment during the history and this wonder has occured to science. As humanbeing has found the answer to their questions, the science improvement and the new questions has occured. The people, who wonder search and reach the knowledge, help to improving the science. Nowadays All the authorities must to ask; How can we give better education to students. Active learning method is suitable method for improvement of students. The students search, reach the knowledge in this metod. The purpose of this aim two state schools which have different socio-economic status was determined. The universe of this study is 7 grade level in primary school in district of Pendik in İstanbul. The example of this study is 155 7 grade level students selected by randomly (experiment and control groups). The experiment and control groups before the practise as pre-test, the achievements test was applied to students for observation to misconception, the open-ended questions was applied to students for find misconception. In study which was choosen as experiment group, the lesson was related with the methods of active learning by researcher. The active learning connected with the different methods ve techniques (experiment, dram, crossword puzzle, group working..). The lecture taugth to the control group with traditional method by the researcher. At the end of thıs study, the achievement test was applied to student for observation to change of students success, the open-ended questions was applied to students for check on remediation to misconceptions. The result of the data analysed with the programme of SPSS. In the light of these analyses the results below have been found. ·The method of active learning method in teaching of ‘The meeting of force and activity’ found pozitive effective on student success. ·The method of active learning method in teaching of ‘The meeting of force and activity’ found pozitive effective on remedation to misconceptions. ·Effectiveness of the method of active learning in teaching of ‘The meeting of force and activity’ determined that the socio-economic status pozitive effect to students success and remedation to misconceptions.
Keywords: Aktif Öğrenme; Fen Bilgisi Öğretmenliği; Öğrenme