İnşaat sektöründe fiziksel güce dayalı işlerin sınıflandırılması ve bu işlerde çalışanların aktivite düzeyinin belirlenmesi - Kuruoğlu, M. Yeşim Albayrak (My University, 2006)
Bu çalışmanın amacı, inşaat sektöründe, işe ait fiziksel uygunluk parametrelerinin belirlenebilmesi ve bu parametreleri geliştirebilmek için antrenman programlarının modellenebilmesi için gerekli olan fiziksel güce dayalı işlerin sınıflandırılarak iş analizinin yapılması ve bu işlerde çalışanların aktivite düzeylerinin belirlenmesidir. İstanbul’un farklı bölgelerinde 15 şantiyede çalışan 608 inşaat işçisine mülakat yöntemiyle “İnşaat sektöründe iş yaşamı, sağlık ve egzersiz” anketi uygulanmış ve elde edilen bulgular, temel istatistik teoremleri ( ağırlıklı ortalama, sıralama, frekans dağılımları vb.) yardımıyla bilgisayar kullanılarak değerlendirilmiştir.Fiziksel işlerin, meslek ünvanlarına göre dağılımları yüzdesel normalizasyon yöntemiyle toplamı %100 olacak şekilde dağılım katsayılarına dönüştürülmüştür. Anketten elde edilen bulgular, uzman görüşleriyle değerlendirilerek her bir meslek ünvanına göre en çok yapılan fiziksel işler ve bu işleri yapabilmek için devreye giren hedef vücut bölgeleri bağıntıları vektör analizi ve matrisler kullanarak özgün ampirik formülerler haline getirilmiştir. “İş-Beceri-Hedef Vücut Bölgesi (Work- Skill- Target Body Area “WSTBA”) Bağıntı İndeksi” adı verilen bu formülerler yardımıyla beceriler ve becerileri yapabilmek için devrede olan vücut bölgelerindeki temel kas gruplarının dağılımları benzer normalizasyon yöntemiyle sınıflandırıldıktan sonra, ortaya çıkan sonuçlar, ileriye dönük tahminler ve becerileri daha iyi sergileyebilmek için gerekli olan fiziksel uygunluk düzeyinin geliştirilmesine yönelik antrenman programlarının modellemelerinde girdi parametreleri olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.

Workers with optimal physical fitness levels have better health conditions, decreased sick-leaves as well as increased productivity. Physical fitness levels of workers working under heavy physical workloads can be considered as the most important parameter in terms of work performance. Worksite trainig programs are the most common way to promote the health, physical fitness and the wellness of workers. However, the volume, frequency, duration and the intensity of those trainig programs are still uncertain because the type of the physically demanding work and the work tasks of a job haven’t been certain, yet. The purpose of this study is to analyse the physically work demands, work tasks of construction work and to determine the activity demands of construction workers by a proposed ampirical mathematical method (Work- Skill -Target Body Area “WSTBA” Relation Index). A questionnaire was developed in order to determine the job titles, physically demanding work tasks and the work intensity of workers. Expert opinions were also considered in this study in order to reach ampirical mathematical formulas which can be used to make relations between job titles, work tasks and target body areas, so that fitness level promotion and training programmes can be developed more effectively according to the physical demandings of a certain work. Key words: Construction worker, physically demanding work, physical fitness level promotion, work performance, WSTBA
Keywords: Antrenman Programları; Fiziksel Güce Dayalı İşler; İnşaat Sektörü