Ameliyathanelerde cerrahi aletlerin hazırlığı, kullanımı ve bakımına yönelik uygulamaların incelenmesi - Çağlıyan, Serpil (My University, 2011)
Ameliyathanelerde Cerrahi Aletlerin Hazırlığı, Kullanımı Ve Bakımına Yönelik Uygulamaların İncelenmesi Araştırma, ameliyathanelerde cerrahi aletlerin hazırlığı, kullanımı ve bakımına yönelik uygulamaları saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini; İstanbul Anadolu Yakası’ nda farklı statülerde hizmet veren 3 üniversite, 18 devlet ve 40 özel olmak üzere toplam 61 hastanenin ameliyathane üniteleri oluşturmuştur. İdari izin alınamayan ve görüşmeyi kabul etmeyen 27 hastane araştırma kapsamından çıkarılmıştır. Buna göre araştırmanın örneklemini % 8.8 (n=3) üniversite, % 29.4 (n=10) devlet ve % 61.8 (n=21) özel olmak üzere toplam 34 hastanenin ameliyathane üniteleri oluşturmuştur. Araştırma verileri, bilgi formu kullanılarak, araştırmacı tarafından yüzyüze görüşme yöntemiyle yapılmıştır. Veri toplama formunun doldurulması ameliyathane sorumlu hemşireleri ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, Statistical Package of Social Sciences ile değerlendirilmiş olup, yüzdelik değerler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; araştırma kapsamına alınan hastanelerde çalışan ameliyathane sorumlu hemşirelerinin 31 (%91.2)’ inin kadın olduğu ve 33 (%97.1)’ ünün cerrahi aletlere ilişkin hizmet içi eğitim programına katıldığı saptanmıştır. Hastanelerin 15 (%44.1)’ inde cerrahi aletler için dezenfeksiyon sonrası durulama suyu olarak çeşme suyu kullanıldığı, 33 (%97.1)’ ünde film pası/ dolaylı pas korozyon şeklinin bilinmediği, 34 (%100)’ ünde yetersiz yıkama basınçlarının korozyon oluşumlarına neden olabileceğinin bilinmediği, 14 (%41.2)’ ünde bakım işleminin aletlerin temizliğinden önce yapıldığı, 18 (%52.9)’ inde ameliyathane çalışanlarına Etilen Oksit kullanımı hakkında eğitim verilmediği bulunmuş, hastanelerin 34 (%100)’ ünde cerrahi girişim öncesi sayım işleminin ameliyathane hemşireleri tarafından yapıldığı belirlenmiştir. Hastanelerde, hemşirelere ve ameliyathane çalışanlarına korozyon şekilleri ve nedenlerini de kapsayan yeterli eğitimlerin sağlanamamasına bağlı olarak böyle bir sonuca ulaşıldığı söylenebilir. Ayrıca; araştırmadan elde edilen verilere göre; hazırlık, kullanım ve bakım uygulamalarında kurumların statülerine göre de farklılıklar saptanmıştır. Anahtar Kelime: Ameliyathane, Cerrahi Aletler, Hazırlık, Kullanım

A Study Of Administrations For Preparation, Usage And Care Of Surgical Instruments In Operating Theatres This study was planned as descriptive to determine administrations for preparation, usage and care of surgical instruments in operating rooms. Population of the study comprised operating units of 61 hospitals, including 3 university, 18 state and 40 private hospitals giving service in different status in İstanbul Anatolian Side. Although all hospitals were intended to reach, 27 hospitals that did not accept interview, and from which we could not get administrative permission were excluded from the study. Thus, sample of the study comprised operating units of 34 hospitals. [%8.8 (n=3) university, %29.4 (n=10) state and %61.8 (n=21) private hospitals.] Study data were collected by information form, and with face-to-face interview method by the researcher. In completing data collection form, attention was paid to interviewing with nurses responsible for operating room. Data was assessed with Statistical Package for the Social Sciences (SPSS), and percentage values were used. At the end of the research, it was determined that in hospitals within the scope of the research, nurses responsible with operating rooms were women, and 33 (97.1 %) of these women attended in-service training program as to surgical instruments. It was also determined that in 15 (44.1 %) hospitals tap water as rinsing water was used for surgical instruments after disinfection, in 33 (97.1 %) of them film rust/ indirect rust corrosion type was unknown, in 34 (100 %) of them it was unknown that inefficient lavation pressure causes corrosion formations, in 18 (52.9 %) of them it was found that a training as to ethylene oxide was not given to operating room staff, and it was found that in all above mentioned hospitals counting process before any surgical intervention was performed by operating room nurses. It can be said that this situation is the result of that nurses and staff in operating rooms are not sufficiently informed about types and causes of corrosions in hospitals. Also, according to the data obtained in the study, differences were detected in preparations, usage and maintenance administrations according to the status of institutions. Key Words: Operating Room, Surgical Instruments, Preperation, Usage
Keywords: Ameliyathaneler; Cerrahi Hastalıklar