Merkez bankasınca izlenen para politikalarının bankacılık sektörüne etkileri: 2010-2015 yılları - Maksıdov, Bahram (My University, 2017)
Merkez bankalarının ülkelerin ekonomilerinde ciddi bir öneme sahip oldukları bilinmektedir. Bu sebeple merkez bankaları büyük çoğunlukla “bankaların bankası” olarak nitelendirilmektedirler. Zira merkez bankaları ekonomileri birçok açıdan etkiledikleri gibi bankacılık sektörü üzerinde de büyük bir etkiye sahiptirler. Bu durum Türkiye için de geçerlidir. Merkez bankaları tarafından uygulanan para politikaları doğal olarak bankaları etkilemekte ve bankacılık sektörü merkez bankaları tarafından uygulanan para politikalarından bir bütün olarak etkilenmektedir. Bu çalışmanın amacı 2010 ve 2015 yılları arasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından kullanılan para politikası araçlarının bankacılık sektörüne olan etkilerinin değerlendirilmesidir. Bu amaca ulaşmak için çalışma üç bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde merkez bankalarından ve para politikası kavramından bahsedilmektedir. Bu bölümde yerli ve yabancı kaynaklar kullanılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından kullanılan para politikası araçlarının bankacılık sektörü üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Bu bölümde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetim Kurumu verileri incelenmiştir. Üçüncü bölümde 2008 dünya krizinin dünya ve Türkiye bankacılık sektörüne etkileri incelenmiş olup ekonomik kriz sonrası Türkiyede uygulanan para politikaları sonucu kredi artışının reel sektördeki etkileri ele alınmıştır. Çalışma sonucunda zorunlu karşılık, reeskont oranı ve açık piyasa işlemlerinin bankacılık sektörünü farklı konularda etkiledikleri görülmüştür.

It is a known fact that central banks have great impact on economies. Central banks are mainly called as “bank of banks”. That is why central banks affect banking sector as well as overall economy. That situation is also same for Turkey. Monetary policies applied by central banks consequently affect banks and banking sector in general is affected by monetary policies as a result. Aim of that study is evaluating affects of monetary policy tools used by Central Bank of Turkey on banking sector between the years 2010 and 2015. The study is divided into three subtitles in order to reach that aim. At the first part of the study, central banks and monetary policies are studied via using several Turkish and foreign sources. At the second part of the study, affects of monetary policy tools used by Central Bank of Turkey in banking sector are evaluated. At that part, data gathered form Central Bank of Turkey and Banking Regulatory and Supervisory Agency is used. İn the third part, the effects of 2008 world crisis are examined on Turkish banking sector and over the world. As well as the real sector effects of the increase in credit after the monetary policy implemented in Turkey after the economic crisis. At the end of the study, it can be seen that required reserve, discount rate and open market operation as monetary policy tools affect banking sector in various manners.
Keywords: Bankacılık Sektörü; Bankalar ve bankacılık, Merkez; Banking Sector; Monetary Policy; Monetary Policy Tools; Para politikası; Para Politikası Araçları Central Bank of Turkey; Türkiye; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası