Milletlerarası özel hukukuta hisse devirleri - Akduman, Ebru (My University, 2010)
sse Devirleri ÖZET MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUKTA HİSSE DEVİRLERİ Globalleşmenin sonucu olarak artan ticaret ve yatırım hacmi, teknolojik ilerlemeler, değişen tüketici ihtiyaç ve talepleri; işletmelerin global piyasada daha iyi rekabet edebilmeleri için büyüme yolunu seçmelerine neden olmuştur. Birleşme ve devralmalar, bu büyümenin en etkili yollarından biri olarak kabul edilmektedir. Ortaklıklar, yabancı bir ülkede yeni bir ortaklık kurup sıfırdan başlamak yerine yerel ortaklıklarla birleşme veya bu ortaklıkları devralma yoluyla piyasaya girmeyi tercih etmektedirler. Bu çalışmanın konusunu, bir devralma türü olan yabancı unsurlu hisse devirleri oluşturmaktadır. Bu kapsamda, öncelikle bir Türk limited veya anonim ortaklığın hisselerinin tamamen veya kısmen yabancı bir kişiye hisse satışı yolu ile devrinin aşamaları anlatılmış ve sonraki bölümlerde işbu yatırımlar kanunlar ihtilafı açısından ele alınmıştır. Türk hukukunda yer alan ilgili kanunî düzenlemeler; Anglo-Amerikan hukuk sistemlerinden ABD ve İngiliz hukuku, kıta Avrupası hukuk sistemlerinden İsviçre hukuku ile AB hukukundaki mevcut durum incelenerek karşılaştırmalı hukuk açısından bir değerlendirmeye tâbi tutulmuştur. Share Transfers

SHARE TRANSFERS IN PRIVATE INTERNATIONAL LAW The rising scale of trade and investments as a result of globalization, advances in technology and changing consumer demands caused businesses to expand their presence to better compete in a global marketplace. Mergers and acquisitions are both ideal ways through which these businesses have been able to accomplish just that. Companies have opted to merge with or acquire other already-established local companies to enter the marketplace instead of forming a brand new company of their own. The subject matter of this study, is the transfer of shares with a foreign element as a method of acquisition. In this context, we have first explained the phases of the transfer of all or some of the shares of a Turkish limited liability company or corporation to a foreign person, and later these investments are discussed in terms of conflict of laws. The respective legal regulations in Turkish law are evaluated in comparison with US and British law in the Anglo-American legal system, and Swiss law in the Continental European legal system and EU law.
Keywords: Hisse Senetleri; Hukuk; Özel Hukuk