Hermeneutik’ in felsefi temelleri - Sejdini, Zekirija (My University, 2000)
Söz konu tezde, hermeneutik konusu üç bölümde ele alınmıştır. Tezin ilk bölümü genel hermeneutiğe ayrılmıştır. Bu bölümde ilk olarak hermeneutiğin kelime ve kavramsal anlamı ve buna bağlı olarak da mitolojik arka planı ele alınmıştır. Bununla beraber başta ilkçağ olmak üzere ortaçağ ve yeniçağda ki hermeneutiksel gelişmeler de göz önünde bulundurulmuştur. İfade edilen hermeneutiksel ön tarihçeyi irdelerken dolaylı bir biçimde olsa bile, daha çok felsefi hermeneutiğin temellerini teşkil edebilecek konular ön planda tutulmuştur. İkinci bölümde ise hermeneutiğin felsefi sahaya geçmesini sağlayan Schleiermacher ve doğa bilimsel yöntemi tin bilimleri anlamada yetersiz olarak gördüğü için, tin bilimlerini temeline alternatif bir yöntem olarak sunmaya çalışan Dilthey işlenmiştir. Bu bölümde zikredilenlerin yanında bir de Droysen ve Rickert de kısaca ele alınmıştır.Hermeneutiğin felsefi temelleri durumunda olan ve ikici bölümde işlenen konulardan sonra, üçüncü bölümde hermeneutiğin çağdaş dönemde ki temelleri ve oluşumu açıklanmıştır. Bu bağlamda üçüncü bölümde çağdaş dönemde ki felsefi hermeneutik anlayışını temsil eden Gadamer ve bunun hazırlayıcısı olan Heidegger ve kendisinin Dasein kavramıyla, Heidegger'in düşüncelerinin oluşumunda önemli rol oynayan Husserl'in fenomenolojik anlayışı yer almaktadır. Ayrıca tezin sonunda yabacı dillerde mevcut olan bazı önemli hermeneutik kaynaklarını ihtiva eden bir de Ek sunulmuştur.

In this master work the mean subject is the hermeneutics and its philosophical bases. The target of this master work, is the description of the development of hermeneutics from the antique up to the present, and analyzes over ilts philosophical bases. These masters work is divided in three parts. The first part includes an attempt to analyze the early antique tries of interpretion. This attempt includes the period from Socrates until Philon. In this first part its also written about the formation of the Hermeneutic in terminology and mythology. The Relationons between the jurisprudence and the theology with hermeneutics, is also under the most important textst in this part. The first part finishes with the treatment of the Universal Hermeneuticers of the modern times. The second part of these master works grasps the romantic hermeneutics and its most important representatives like Ast, Schlegel and Schleiermacher. Diltheys and his tries to the development of a method of the humanities is the second head topic of the secondary part. One mentions in this secondary part is also Droysen and his opinions over historically-ness. Husserl, Heidegger and Gadamer are processed in the third and last part of these master work. The third part starts with Husserl and his phenomenology and finishes with Gadamer and his opinion over the prejudices and and the possibility.one unprejudiced science.
Keywords: FELSEFE