Z kuşağında yer alan öğrencilerin spora yönelik tutumlarının incelenmesi - ALPULLU, AYTEKİN (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı, z kuşağında yer alan öğrencilerin spora yönelik tutumlarının cinsiyet ve vücut kitle indeksi değişkenleri açısından incelenmesidir. Bu doğrultuda çalışmaya 413 kadın, 399 erkek toplam 812 öğrenci gönüllü olarak katılmıştur. Z kuşağında yer alan öğrencilerin spora yönelik tutumlarını belirlemek için öğrencilere “Spora Yönelik Tutum Ölçeği (SYTÖ)” yüz yüze görüşme tekniğiyle uygulanmıştır. Veriler normal dağılım gösterdiği için analizlerde parametrik testler kullanılmıştır. Verilerin analizinde, spora yönelik tutumu cinsiyete göre değerlendirmek için bağımsız örneklerde t-test, vücut kitle indeksi kategorilerinin spora yönelik tutumunu incelemek için ANOVA ve aralarındaki farklılaşmayı tespit etmek için post-hoc testlerinden çoklu karşılaştırma Tukey testi kullanılmıştır. Vücut kitle indeksleri ve cinsiyet değişkenlerinin spora yönelik tutum ölçeği anket maddelerine göre aralarındaki ilişki incelenmiştir. Elde edilen veriler bilimsel genellemelerle sonuçlandırılmıştır. Cinsiyet ve vücut kitle indeksi değişkenleri açısından spora yönelik tutum ölçeğine öğrencilerin vermiş olduğu cevaplar JASP 9.0.2.0 versiyon programı ile analiz edilmiş ve sonuçlar yorumlanmıştır Cinsiyet değişkenine göre spora yönelik tutum incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır (p<0,05). Vücut kitle indeksi ile spora yönelik tutum ölçeği 3 alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır (p<0,05).. Bu çalışma, Z kuşağı öğrencilerinin spora yönelik tutumlarının ortalamanın üzerinde bir değere sahip olduğunu, erkek öğrencilerin, kadın öğrencilerden daha fazla spora yönelik olumlu tutum sergilediğini, vücut kitle indeksi değişkeninin öğrencinin spora yönelik tutumu üzerinde etkisinin olduğunu ortaya koymuştur

The aim of this study is to examine the attitudes of the students in the z generation towards sports in terms of gender and body mass index variables. In this direction, 413 female and 399 male 812 students voluntarily participated in the study. In order to determine the attitudes of the students in the Z generation towards sports, the “Attitude Scale Towards Sports (SYT)” was applied to the students with face-to-face interview technique. Since the data showed normal distribution, parametric tests were used in the analysis. In the analysis of the data, t-test was used in independent samples to evaluate the attitude towards sports according to gender, ANOVA was used to examine the attitude of the body mass index categories towards sports, and the multiple comparison Tukey test, one of the post-hoc tests, was used to determine the differentiation between them. The relationship between body mass indexes and gender variables according to the questionnaire items of the attitude scale towards sports was examined. The data obtained were concluded with scientific generalizations. The answers given by the students to the attitude scale towards sports in terms of gender and body mass index variables were analyzed with the JASP 9.0.2.0 version program and the results were interpreted. When the attitude towards sports is examined according to the gender variable, there is a statistically significant difference (p<0.05). There is a statistically significant difference between the body mass index and the 3 sub-dimensions of the attitude scale towards sports (p<0.05). revealed that the body mass index variable has an effect on the student's attitude towards sports.
The examination of generation Z students’ attitudes towards sports
Keywords: Sport; Attitude; Z Generation; Body Mass İndex; Spor; Tutum; Z Kuşağı; Vücut Kitle İndeksi