Türkiye’de leasing ve vergisel boyutları Finansal kiralama - Kuzey, Nihal (My University, 2004)
Leasing taşınmaz bir malın uzun vadeli olarak ve belli bir kira bedeli karşılığında bir başkasına kullanılmak üzere devredilmesidir. Leasing ilk olarak 1930'lu yıllarda ABD'deki kriz dönemlerinde kullanılmıştır. 60'lı yıllarda Avrupa'da ondan sonra da gelişmekte olan ülkelerde sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde finansal kiralama ilk kez 1985 yılında yayımlanmış olan Finansal Kiralama Kanunu ile mevzuatta yerini almıştır. Türkiye'de Leasing ve Vergisel Boyutları isimli tezimiz dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde leasing hakkında verilmiş ve leasingin dünyada ve ülkemizde ilk olarak nasıl ortaya çıktığı ve nasıl bir gelişim takip ettiği açıklanmıştır. Ayrıca ilk bölümde leasing uygulamalarının faydaları ve sakıncaları hakkında geniş bir bilgi verilmiştir. Daha sonra ise dünyada veya ülkemizde uygulama alanı bulan leasing türleri hakkında bilgi verilmiştir. Türkiye'de Leasing ve Vergisel Boyutları isimli ikinci bölümümüzde ise leasing işlemlerinin düzenlendiği 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunu hakkında bilgi verilmiş ve leasingin ülkemizde uygulanan vergi kanunları açısından incelenmesine geçilmiştir. Ayrıca bu bölümde Uluslararası Muhasebe Standartlarına da değinilmiştir. Leasing İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi adını taşıyan üçüncü bölümde leasing işlemlerinde yapılan yeni düzenlemeler açıklanmış ve eski düzenlemelerle karşılaştırılmıştır. Tezimizin dördüncü ve son bölümünde yeni getirilen kanunlarla birlikte değişen leasing işlemlerinin anlaşılmasını kolaylaştırmak için üç adet örnek olay uygulama olarak verilmiştir.

Financial leasing is a kind of renting method with the aim of supplying finance so that the rentier leaves the rights of the thing that was rented to the renter, so that the rent will get all kinds of benefit from it and for a certain time. It's used in USA in 1930 which is crise year. Leasing is started to be used in Europe during the 60's and in the developing countries during the 60's. In Turkey it's a new concept, which is seen in 1985. In June of 1985, 3226 Financial Leasing Law is prepared. This thesis which called Leasing in Turkey and Tax Dimentions, including four chapters. In the first chapter of this thesis, there is general information about leasing; the definition of leasing, the history of leasing in world and in our country and the advantages and the disadvantages of leasing. Also this chapter includes the kinds of leasing which used in world and İn Turkey. In the second chapter, there is information about current leasing laws; 3226 numbered Financial Leasing Law, and the other laws and regulations about leasing. Also in this chapter there is informations about leasing in International Accounting Standards. In the third chapter which called Accounting Transactions in Leasing, there is the new preparations and the differences between old ones and the new ones. In the fourth and the last chapter, there are three examples which includes the new preparations.
Keywords: Leasing