Türk hukukunda ve Avrupa Birliği direktiflerinde hayat dışı sigorta şirketlerinin denetimi - Aral, İrem (My University, 2008)
TEZ ÖZETİ Tez çalışmasında, Türk sigorta mevzuatının Avrupa Birliği sigorta mevzuatıyla uyumlaştırılması çalışmaları kapsamında çıkarılan Sigortacılık Kanunu ve yeni tarihli yönetmelikler uyarınca hayat dışı sigorta şirketlerinin kurulma, faaliyete geçme, faaliyette bulunma ve sona erme süreçlerinde devlet tarafından denetlenmesi incelenmektedir. Sigorta, bireylerin birleştirilen riskleri dolayısıyla sigortalıların ödemeyi taahhüt ettikleri primlerin ortak bir fonda toplanmasıdır. Bireylerin ekonomik kayıplarını tazmin etmek üzere, karşılıklı ve eşit katılımları esasına dayanan bir sosyal gelişme olan sigorta kurumunun organizasyonu ekonomik ve sosyal yaşamda önemli işlevlere sahip bir faaliyettir. Milli servetin önemli bir bölümünü oluşturan sigorta fonlarının ülke ekonomisine yararlı şekilde kullanılması gerektiğinden, sigortacılık sektörünün üstlenmiş olduğu ekonomik ve sosyal fonksiyonları dolayısıyla titizlikle izlenmesi ve işleyişinde aksaklıklara izin vermeyecek bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir. Bu bağlamda sigorta şirketlerinin hukuki yapıları ile finansal durumlarının denetimi kavramı gündeme gelmektedir ve bu hususta devlete önemli görevler düşmektedir. Devletin sigortacılık faaliyetleri üzerinde düzenleme ve denetleme yapması kaçınılmazdır. Devlet sigorta şirketlerinin denetlemesini, ticaret şirketlerine yönelik genel hükümlerden bağımsız özel hükümlerle düzenlemektedir. Tez konusu üzerinde Sigortacılık Kanunu, ilgili yönetmelikler ve Avrupa Birliği direktifleri esas alınarak çalışılmıştır. Tez çalışmasının birinci bölümünde denetim kavramı, amacı, sistemleri, şekilleri, Türk sigorta denetim mevzuatı, makamı, denetime yardımcı diğer kuruluşlarla, Avrupa Birliği sigorta mevzuatı, sigorta sektöründe denetim ele alınmaktadır. İkinci bölümde Türk hukuku ve Avrupa Birliği direktifleri uyarınca hayat dışı sigorta şirketlerinin kurulma, faaliyete geçme, faaliyette bulunma ve sona ermesinde denetimi incelenmektedir. Üçüncü bölümde Türk hukuku ve Avrupa Birliği direktifleri uyarınca hayat dışı sigorta şirketlerinin denetim esaslarının uyumlaştırılması değerlendirilmektedir. Tez çalışması konuya ilişkin varılan sonuçların tespiti ve önerilerin sunulması suretiyle neticelendirilmiştir.

OF THESIS In this thesis, the supervision of establishment, getting authorization, performing operations and winding up processes of non life insurance companies according to Insurance Business Act and the newly issued regulations which are legislated within the context of harmonization of Turkish insurance and European Community insurance supervision legislations is analysed. Insurance is an institution creating funds that composes an important part of national wealth and also an organization having economical and social functions so that it should be supervised accurately. In this context, the supervision of legal structure and financial situation of insurance companies come up and the State has an important administrative function about that. It is inevitable for the State to regulate and to supervise the insurance business. The State regulates the supervision of insurance companies with specific rules independent from the general ones related to other commercial companies. Thesis subject is based on Insurance Business Act, related regulations and European Community directives. In the first chapter, the concept of supervision, its purposes, systems, kinds, Turkish insurance supervision legislation, supervision office, other institutes helping supervision within European Community insurance legislation and supervision are discussed. In the second chapter, supervision of the establishment, getting authorization, performing operations and winding up processes of the non life insurance companies, according to Turkish law and European Communtty directives is abstracted. In the third chapter, the harmonisation of supervision principles of non life insurance companies according to Turkish law and European Communtty directives is evaluated. The thesis is completed by determination of the conclusions and presentation of the suggestions brought related to the subject.
Keywords: Hayat Dışı Sigorta_Hukuk; Sigorta Şirketleri_Hukuk