Mudanya yöresinin geleneksel halk ilacı olarak kullanılan bitkileri - Şerbetçioğlu, Rüveyda (My University, 2021)
Mudanya Yöresinin Geleneksel Halk İlacı Olarak Kullanılan BitkileriÖğrencinin Adı: Rüveyda ŞERBETÇİOĞLUDanışman: Dr. Öğr. Üyesi İsmail ŞENKARDEŞAmaç: Bu çalışma Mudanya (Bursa) yöresinde geleneksel halk ilacı olarak kullanılan bitkileri ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu amaçla Mayıs 2018-Eylül 2019 tarihleri arasında Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında yörede toplam 22 gün süren arazi çalışmaları yapılmıştır. Bu araştırma esnasında yöredeki 47 mahallenin 38’ ine gidilerek halk ilacı olarak kullanılan bitkilerden örnekler toplanmıştır. Bu bitkilerin yöresel adları, tedavideki kullanışları, yararlanılan kısımları, ilaçların hazırlanışı, uygulanış şekilleri, dozları, uygulama süreleri hakkında bilgiler derlenmiştir. Toplanan bu örnekler Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Herbaryumu‟nda (MARE) bulunmaktadır.Bulgular: Yörede toplanan 116 bitki örneğinin teşhisi sonucu 107 taksondan geleneksel halk ilacı olarak yararlanıldığı saptanmıştır. Bunlardan 59‘ u yabani, 48’ i ise yörede yetiştirilen bitkilerdir. Bu bitkiler ve bunların tedavideki kullanışları metin içinde sunulmuştur.Sonuç: Sonuç olarak Mudanya yöresinde kaydedilen bitkilerden en çok şeker hastalığı, öksürük, soğuk algınlığı, yüksek kolestrol ve grip tedavisinde yararlanılmaktadır.

Folk Medicinal Plants Of MudanyaStudent Name: Rüveyda ŞERBETÇİOĞLUName of Supervisor: Dr. İsmail ŞENKARDEŞ Objective: This study was made to reveal the plants used as traditional folk medicine in Mudanya (Bursa).Material and Methods: For this purpose, the field works have been done between May 2018-Semtember 2019 in May, June, July, August and September lasting for 22 days, in total. During this research 38 of 47 settlements centers have been visited, the specimens of the plants used as folk remedies have been collected and the information such as local names, ailments treated or therapeutic effects, plant parts used, method of administration, dosage, duration of treatment have been recorded. The collected plant specimens are kept in the Herbarium of the Faculty of Pharmacy, Marmara University (MARE).Results: As a result of identification of 116 plant specimens, 107 taxa used as a traditional folk medicine, have been determined. Among them 59 species are wild and 48 species are cultivated plants. These plants and their local usage in treatment are presented in the text.Conclusion: These plants recorded in Mudanya are mostly used for diabetes, cough, cold, high cholesterol and flu.
Keywords: Bitkisel ilaç; Botanik; Botany; Bursa; Bursa Ethnobotany; Etnobotanik; Farmasötik çalışmalar; Folk Medicine; Halk İlaçları; Herbal medicine; Medicinal Plants; Mudanya; Pharmaceutical aids; Tıbbi Bitkiler