Türk Ceza Kanununda yer alan uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu (TCK 188) - Gündüz, Tuğçe Yavuz (My University, 2018)
Çalışmamızın konusunu Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen “Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti Suçu (TCK 188)” oluşturmaktadır. Söz konusu suç, Türk Ceza Kanunu’nun, “Özel Hükümler” başlıklı ikinci kitabında, “Topluma Karşı Suçlar” başlıklı üçüncü kısmında, “Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar” başlıklı üçüncü bölümünde düzenlenmiş olup, çalışmamız 2018 yılında yapılan yasal değişiklikler dâhil tüm değişiklikler temel alınarak güncel haline uygun şekilde ve konuyla ilgili özel kanunlara da değinilerek hazırlanmıştır. Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin sebep olduğu sorunlar, yalnızca ülkemizi değil tüm toplumu ilgilendirir hale gelmiş ve önlenemediği takdirde geleceğimiz açısından büyük problemlerle karşı karşıya olduğumuzu gözler önüne sermiştir. Bu sebeple tüm ülkeler etkin mücadeleyi sağlayacak önlemleri arttırmalı ve uluslar arası alanda birlikte hareket etmelidir. Dolayısıyla, gerek sözleşmeler gerekse bu konuda oluşturulmuş örgütlerle yapılacak denetim mekanizmasının ve cezai hükümlerin yanı sıra önleyici ve tedavi edici tedbirler de alınmalıdır. Çalışmamız iki bölümden oluşmakta olup; ilk bölümde uyuşturucu veya uyarıcı madde kavramı, türleri, uyuşturucu veya uyarıcı madde suçlarıyla mücadele etmek için imzalanmış uluslararası sözleşmeler ve bu alanda çalışan kuruluşlar, iç hukukumuzdaki düzenlemeler, uyuşturucu veya uyarıcı maddenin kaçakçılık, sosyolojik, ekonomik, kriminolojik ve hukuksal boyutlarıyla değerlendirilmesi yer almaktadır. İkinci bölümde ise; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 188. maddesinde düzenlenen uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçları, tüm unsurlarıyla Yargıtay kararları ışığında incelenmiştir. Çalışmamızın sonuç bölümünde ise; incelediğimiz konulara genel hatlarıyla değinilmiş ve kanun maddeleri tarafımızca yorumlanmıştır.

The subject of our study consists of the crimes of production and trade of drugs or stimulant drugs in Turkish Penal Code (TCK 188). Mentioned crime is regulated in the; Special Provisions titled second book of Turkish Penal Code, in Crimes Against the Society titled third section, in Crimes Against the Public Health titled third chapter. Our study was prepared based on the latest revisions of 2018 and dealing with the special laws.The problems caused by the drugs and stimulants not only affect our country but also affect the whole world. Unless the predictive actions are taken today, it is clear that we will face enormous problems in the future. For this reason, all countries should increase the precautions for effective contend with the drugs and they should act together. Thus, in addition to declarations related with this subject, control mechanism created by organizations and criminal codes, it is necessary to take preventive and curative precautions. Our study consists of two chapters. In the first chapter; concept of drugs and stimulants, types of them, international agreements and organizations working against to the crimes of drugs and stimulants, regulations in Turkish law, and the evaluation with aspects of smuggling, sociological, economical, criminological and legal were included. In the second chapter; crimes of manufacture and trade of drugs and stimulants regulated in 5237 numbered Turkish Penal Code in 188tharticle; were analyzed with respect to all factors based on the decisions of the Court of Cassation. In the conclusion part, all subjects about our study were briefly mentioned and articles of the penal code were commented.
Keywords: Abuse; Crimes of Manufacture and Trade; Drugs and Stimulants; Drugs of abuse; Fight Against Crime; İmal ve Ticareti Suçu; Kötüye Kullanma Turkish Penal Code; Law and legislation; Narcotic laws; Suçla Mücadele; Turkey; Türk Ceza Kanunu; Türkiye; Uyuşturucu bağımlılığı; Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde; Uyuşturucu yasaları; Yasa ve yasama