Türkiye'de sosyal dışlanma ve medya - Mutlu, Sefa (My University, 2019)
Kitle iletişim araçları her ne kadar şekil ve mecra değiştirse de toplumu bilgilendirmedeki önemli rolünü korumaktadır. Toplum, bu araçlar sayesinde bilgilenmekte ve gelişmelerden haberdar olmaktadır. İletişim döngüsünde birey hem nesne hem de özne olarak var olmaya devam ediyor. Medya, sosyal dışlanmış grupların halkın geri kalanı tarafından fark edilmeleri için birincil önemini koruyorken, buradaki eleştiri konusu ise bu grupların yansıtılış ve işleniş biçimleri olmuştur. İÇİNDEKİLERTABLO LİSTESİ......................................................................III ŞEKİL LİSTESİ........................................................................V KISALTMALAR.......................................................................VI GİRİŞ.......................................................................................1 BİRİNCİ BÖLÜM: SOSYAL DIŞLANMA.........................................21.1. Sosyal Dışlanmanın Tanımı..................................................................31.2. Sosyal Dışlanmanın Kapsamı..............................................................71.3. Sosyal Dışlanmanın Nedeni................................................................91.3.1. Eğitim.................................................................................10 1.3.1. İşsizlik................................................................................11 1.3.3. Engellilik.............................................................................12 1.3.4. Teknoloji.............................................................................14 1.3.5. Göç....................................................................................15 1.3.6. Küreselleşme........................................................................18 1.3.7. Ayrımcılık...........................................................................191.4. Sosyal Dışlanmanın Türleri...............................................................20 1.4.1. Siyasal Alandan Dışlanma.........................................................20 1.4.2. Ekonomik Alandan Dışlanma.....................................................21 1.4.3. Toplumsal Alandan Dışlanma.....................................................23İKİNCİ BÖLÜM: TÜRKİYE’DE SOSYAL DIŞLANMA.....................272.1. Türkiye'de Yoksulluk Söylemi............................................................27 2.2. Türkiye'de Sosyal Dışlanmayı Önlemeye Yönelik Sosyal İçerme Çalışmaları....30ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: HABER, TELEVİZYON HABERCİLİĞİ, TÜRKİYE’DE TELEVİZYON HABERCİLİĞİ.................................423.1. Haber Kavramı ve Tanımları.............................................................423.2. Haberciliğin Tanımı ve Tarihsel Gelişimi..............................................433.2.1.Gazete Haberciliği...................................................................45 3.2.2.Yeni Medya Haberciliği............................................................47 3.2.3.Televizyon Haberciliği.............................................................503.2.3.1. Televizyonun Tarihsel Gelişimi.................................52 3.2.3.2. Televizyonda Haber Üretimi.....................................54 3.2.3.3. Televizyon Haberlerinde Söylem................................563.2.4. Türkiye'de Televizyon Yayınları.................................................60 3.2.5. ATV ve FOX Kanallarının Sahiplik Yapıları Yayın Politikaları............63DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: İÇERİK ANALİZİ İLE FOX VE ATV HABER BÜLTENLERİNDE YER ALAN SOSYAL DIŞLANMA HABERLERİNİN İNCELENMESİ.........................................................................674.1. İçerik Analizi............................................................................67 4.2. Hipotezler................................................................................69 4.3. Örneklemin Seçimi.....................................................................70 4.4. Sınıflandırma............................................................................70 4.5. Niceliksel Analiz ve Niteliksel Analiz...............................................774.5.1. Ocak 2018'de FOX ve ATV Kanallarında Tespit Edilen Sosyal Dışlanma Haberlerinin NicelikselDeğerlendirmesi..........................................................................................................774.5.1.1. FOX TV'de Sosyal Dışlanma Haberlerinin Konuları ve Teknik SunuşÖzellikleri.........................................................................................87 4.5.1.2. ATV'de Sosyal Dışlanma Haberlerinin Konularıve Teknik Sunuş Özellikleri.........................................................................................904.5.1.3. FOX ve ATV'de Kanallarında Ocak 2018 Haber Bültenlerinin ve Sosyal Dışlanma Haberlerinin KarşılaştırmalıGrafikleri..........................................................................................93 4.5.2. Ocak 2018'de FOX ve ATV Kanallarında Tespit EdilenSosyal Dışlanma Haberlerinin Niteliksel Değerlendirmesi..................................................................................964.5.2.1. Ocak 2018'de FOX ve ATV Kanallarında Tespit Edilen Sosyal Dışlanma Haberlerinin Niteliksel Değerlendirmesi SonucuOluşan Tablolar veY orumları.......................................................................................100 4.5.3. Nisan 2018'de FOX ve ATV Kanallarında Tespit EdilenSosyal Dışlanma Haberlerinin Niceliksel Değerlendirmesi...............................103 4.5.3.1. FOX TV'de Sosyal Dışlanma HaberlerininKonuları ve Teknik Sunuş Özellikleri.......................................................111 4.5.3.2. ATV'de Sosyal Dışlanma Haberlerinin Konularıve Teknik Sunuş Özellikleri..................................................................112 4.5.3.3. FOX ve ATV'de Kanallarında Nisan 2018 HaberBültenlerinin ve Sosyal Dışlanma Haberlerinin Karşılaştırmalı Grafikleri............113 4.5.4. Nisan 2018'de FOX ve ATV Kanallarında Tespit EdilenSosyal Dışlanma Haberlerinin Niteliksel Değerlendirmesi.............................1164.5.4.1. Nisan 2018'de FOX ve ATV Kanallarında Tespit Edilen Sosyal Dışlanma Haberlerinin Niteliksel DeğerlendirmesiSonucu Oluşan Tablolar ve Yorumları..................................................................................................................1194.5.5. Temmuz 2018'de FOX ve ATV Kanallarında TespitEdilen Sosyal Dışlanma Haberlerinin Niceliksel Değerlendirmesi.....................1224.5.5.1. FOX TV'de Sosyal Dışlanma HaberlerininKonuları ve Teknik Sunuş Özellikleri......................................................1284.5.5.2. ATV'de Sosyal Dışlanma Haberlerinin Konularıve Teknik Sunuş Özellikleri.................................................................1294.5.5.3. FOX ve ATV'de Kanallarında Temmuz 2018 Haber Bültenlerinin ve Sosyal Dışlanma Haberlerinin KarşılaştırmalıGrafikleri.......................................................................................131 4.5.6. Temmuz 2018'de FOX ve ATV Kanallarında TespitEdilen Sosyal Dışlanma Haberlerinin Niteliksel Değerlendirmesi.....................1354.5.6.1. Temmuz 2018'de FOX ve ATV Kanallarında TespitEdilen Sosyal Dışlanma Haberlerinin Niteliksel DeğerlendirmesiSonucu Oluşan Tablolar ve Yorumları......................................................1374.5.7. Ekim 2018'de FOX ve ATV Kanallarında Tespit EdilenSosyal Dışlanma Haberlerinin Niceliksel Değerlendirmesi.......................................................................................................1404.5.7.1. FOX TV'de Sosyal Dışlanma HaberlerininKonuları ve Teknik Sunuş Özellikleri......................................................1474.5.7.2. ATV'de Sosyal Dışlanma Haberlerinin Konularıve Teknik Sunuş Özellikleri..................................................................1474.5.7.3. FOX ve ATV'de Kanallarında Ekim 2018 HaberBültenlerinin ve Sosyal Dışlanma Haberlerinin Karşılaştırmalı Grafikleri............1484.5.8. Ekim 2018'de FOX ve ATV Kanallarında Tespit EdilenSosyal Dışlanma Haberlerinin Niteliksel Değerlendirmesi..............................1524.5.8.1. Ekim 2018'de FOX ve ATV Kanallarında TespitEdilen Sosyal Dışlanma Haberlerinin Niteliksel Değerlendirmesi SonucuOluşan Tablolar ve Yorumları...................................................................................................................153BEŞİNCİ BÖLÜM: SONUÇ........................................................156 EK 1 ATV HABERLERİNİN ANALİZİ.........................................161 EK 2 FOX TV HABERLERİNİN ANALİZİ....................................181 KAYNAKÇA...........................................................................207

ABSTRACTAt the present time, the inequality in income distribution, failure to acces to resources, not getting enough share of prosperity, tncreasing business activities in principal human needs, political and economic developments in national and international fields brought about a new order and injustice while capitalism is increasing its impact on a global scale. The effects of these developments have been deepened by the great changes in the fields such as technology and communication. Following these developments, concept of social exclusion has become a signal flare for the negativities that can be experienced in the near, medium and long term.Although the concept of social exclusion refers to being excluded from society and the lack of humanitarian living conditions, it is obvious that a large part of society is included in the definition of the concept without being aware of it.When the concept of social exclusion emerged, it was claimed that the determination of the person or groups to be evaluated within this concept was difficult. Today, it is known that people with disabilities, the elderly, the unemployed, the homeless, the poor, refugees, women and children are the risk groups.There are all of the groups which is likely exposed to social exclusion in Turkey. However, the issues such as violence against women and child abuse are the priority areas. Even though mass media changes shape and course, it maintains its important role in informing society. Media tools not only inform people, but also make them aware of the latest developments.In the communication cycle, the individual continues to exist both as an object and as a subject. While media maintains a primary importance for socially excluded groups to be recognized by the rest of the society, the issue of criticism here has been the way in which these groups were reflected and processed.
Keywords: haber; media; medya; news; social exclusion; social inclusion; sosyal dışlanma; sosyal içerme; Turkey; Türkiye