Ein vergleich der erfolgsfaktoren des strategischen managements zwischen Türkischen und Japanischen aussenhandelsgesellschaften - Tamer, Aysel (My University, 2001)
Bu yüksek lisans tezinde stratejik yönetimin ticari şirketlerde uygulayabileceği başarı faktörleri olarak şirket kültürü yönetim tarzı strateji organizasyon personal yönetimi enformatik belirlendikten sonra, yıllarca varlıklarını sürdüren Japon Dış Ticaret şirketlerinin yukarıda belirtilen faktörler konusunda başarı gösterip göstermedikleri incelendi ve aynı sistem Türk Dış Ticaret Şirketlerine uygulandı. Japon Dış Ticaret Şirketlerinin gösterdikleri başarının temellerinin çok daha eski kültürel değerlere dayandığı ve bütün faktörlerin bir arada çalışması ve uygulanmasının temel kaynak oluşturduğu kanısına varıldı. Türk Dış Ticaret Sermaye Şirketlerinde ise bazı faktörlerin başarılı olmasına rağmen, Japon şirketlerinin gösterdiği başarı ve faktörler arasındaki uyuma rastlanamadığı ve çalışanların arasında kültürel bağların da zayıf olduğu görüldü.. Tezin ana konusu Japon ve Türk Dış Ticaret Sermaye Şirketlerinin karşılaştırması olduğundan, Türk Dış Ticaret Sermaye Şirketlerinin ileriye dönük başarı potansiyellerinin araştırması ikinci bir bilimsel çalışmaya zemin oluşturabilir. 1.Ziel und Terminologie dieser Arbeit 1.1Ziel Es gibt viele Kriterien, die zu einem Erfolg von Unternehmens beitragen. Eines der wichtigsten Ansatzpunkte hierfür ist das strategische Management. Das strategische Management ist die Steuerung und Gestaltung des Unternehmens, um den Erfolg in der Zukunft zu sichern. Die japanischen Aussenhandelsgesellschaften sind Unternehmen, die aus ökonomischer Sicht erfolgreich sind. Viele von diesen können eine jahrelange Existenz aufweisen. In welchem Umfang zu diesem Erfolg die Aktivitaeten des strategischen Managements beitragen, soll mit dieser Arbeit dargelegt werden. Türkische Aussenhandelsgesellschaften wurden nach dem Modell der japanischen Aussenhandelsgesellschaften Anfang der 80-er Jahre gegründet. Ob die türkischen Aussenhandelsgesellschaften den gleichen Erfolg ihrer japanischen Vor- und Parallelgaenger aus der strategischen Managementseite her betrachtend erreichen konnten und wie die Situation dieser ca. nach 20 Jahren ihrer Gründung aussieht, war die Fragestellung und damit die Ausgangsbasis für diese Arbeit.
Keywords: Dış ticaret; Dış Ticaret-Japonya; Stratejik Yönetim-işletmeler; Ticaret; Ticaret anlaşmaları ve uygulanması