Türkiye’de yaşayanların kafa yapılarının morfolojik incelenmesi ve kafa yüksekliğinin boy uzunluğu ile olan ilişkisi - Özdoğmuş, N. Ömer (My University, 1999)
TÜRKİYE'DE YAŞAYANLARIN KAFA YAPILARININ MORFOLOJİK İNCELENMESİ VE KAFA YÜKSEKLİĞİNİN BOY UZUNLUĞU İLE OLAN İLİŞKİSİ ÖZET Ölçümlerimizi yaşları 19-38 arasında değişen 500 erkek ve yaşları 18-41 arasında değişen 500 kadın üzerinde gerçekleştirdik. Bir denek üzerinde 14 değişik ölçüm yaptık. Yaptığımız ölçümleri ölçüm formunda sunduk. Tespit ettiğimiz boy uzunluğunun aritmetik ortalamasını geçmiş yıllarda yapılan çalışmalar ile kıyasladık ve geçmişe nazaran özellikle kadınlarda daha uzun bir nesille karşılaştık. Baş yüksekliğinin ( v-gn ) boy uzunluğu içerisindeki oranını klasik kanonla karşılaştırdık. Bu oranın kadın ve erkeklerde birbirine çok yakın olduğunu gördük. Artistik yüz uzunluğunun ( tr-gn ) ve anatomik yüz uzunluğunun ( n-gn ) boy uzunluğu içerisindeki payı klasik kanon ile ve daha önce yapılmış çalışmalar ile kıyaslandı. Baş yüksekliğinin boy uzunluğu ile olan korelasyonuna bakıldı ve bu iki parametre arasında p<0.05 olmak üzere çok güçlü pozitif bir korelasyon bulundu. Baş uzunluğu ve baş genişliğine bakılarak elde edilen baş indisi kadın ve erkeklerde ayrı ayrı hesaplandı ve buna istinaden bir sınıflama yapıldı. Kişisel farklılıkların görülmesine rağmen erkek ve kadın serilerimiz brachycephalic gruba girmektedirler. Yüz indisine göre yaptığımız çalışmada kadınların % 77,6'sı europrosop, erkeklerin % 82,2'si mesoprosop gruba girmektedir. Başın önden görünümünün eşit bölümlere ayrılması hususunda iki sınıflamayı dikkate aldık: alındaki saçlı deri sınırı (trichion) - kaşlar hizası (glabella) kaşlar hizası (glabella) - burun alt ucu (subnasale) burun alt ucu (subnasale) - çene ucu (gnathion). Diğer sınıflama ise: alındaki saçlı deri sınırı (trichion) - burun kökü (nasion) burun kökü (nasion) - burun alt ucu (subnasale) burun alt ucu (subnasale)- çene ucu (gnathion). Yaptığımız çalışmada sözü edilen eşitlikleri saptamadık. Ancak aynı denek üzerinde en fazla iki parametrenin eşitliğine rastladık. Başın önden görünümünün bölümlerinin aritmetik ortalamaları her iki cinsiyette bağımsız gruplar için student t testi ile karşılaştırılmıştır ve cinsiyetler arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. MORPHOLOGICAL STUDY UPON HEADS FEATURES AMONG TURKISH POPULATION AND COMPARISON BETWEEN HEAD AND BODY HEIGHT

The study was conducted on 500 male subjects (age range 19-38) and on 500 female (age range 18-41). Fourteen different measurements were taken from each subject. The body heights especially of females, were found to be increased when compared to heights of previous generations. The positive correlation (p<0,05) between head (v-gn) and body heights was found in both sexes. The relationship between the head and body heights was determined by canon. The data related to artistic face height (tr-gn) and anatomic face height (n-gn) were compared with similar, previously conducted studies. Data concerned with biparietal length and length between glabella and maximal occipital point were compared and the cephalic index was calculated. Classification for men and women has been done separetely. Although minor individual differences were noted, generally the heads showed brachycephalic form in both groups. According to facial index, 77,6 % of women's faces was europrosop and 82,2 % of men's faces was mesoprosop. The anterior aspect of the head was divided in symmetric parts and parameters were analyzed according to below mentioned classifications: 1. hair line (trichion) - eyebrows (glabella) eyebrows (glabella) - tip of the nose (subnasale) tip of the nose (subnasale) - tip of the chin (gnathion) 2. hairline (trichion) - root of the nose (nasion) root of the nose (nasion) - tip of the nose (subnasale) tip of the nose (subnasale) - tip of the chin (gnathion) Although the parameters in this study didn't show the equality on the subjects, the equality of two parameters was rarely seen. Aritmetic averages of data related to parameters of the anterior aspect of the head have been analyzed by student t test for unpaired samples. Statistically significant difference between sexes have been obtained.
Keywords: ANATOMİ; hücre biyolojisi (sitoloji) doku biyolojisi (histoloji); İnsan anatomisi; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri