Büyükanne/büyükbabanın çocuk yetiştirmedeki rolleri - US, MAHMUT CANER; BORAN, PERRAN (Türkiye Klinikleri, Ortadoğu Reklam Tanıtım yayıncılık Eğitim Turizm İnŞaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., 2022)
Beslenme ve diğer birçok konuda büyükanneler genç annelere kültürel gelenekleri ve bilgiyi aktaran, bilge ve deneyimli kişiler olarak algılanırlar. Günümüzde büyükanne/büyükbabaların çocuk bakımına katılımları oldukça yaygındır. Büyükanne/büyükbabanın çocuk yetiştirme uygulamalarında anneye yönelik sosyal desteğinin ve bakım veren olarak rollerinin çocukların gelişimine olumlu katkıda bulunabileceği düşünülmektedir. Yeterli kaynakların varlığında torunlarının bilişsel, motor, sosyal ve duygusal gelişimlerini olumlu yönde etkiledikleri, oyun veya diğer etkileşimler yoluyla dil gelişimlerine katkıda bulundukları, çocuk bakımı konusunda ebeveynleri yönlendirdikleri, torunları ile benzersiz ve sağlıklı bir ilişki kurabildikleri bilinmektedir. Büyükanne/büyükbabaların bakım verenler olarak beslenme, çocuk bakımı, uyku sağlığı, gelişim ve önleyici danışmanlık hizmetleri konusunda bilgi ve farkındalıklarının artırılarak çocuk sağlığı izlemlerine dahil edilmeleri, çocuk sağlığının geliştirilmesine katkıda bulunacaktır.

Grandmothers are perceived as wise and experienced people who pass on cultural traditions and knowledge to young mothers in many contexts including nutrition. Today, it is quite common for grandparents to participate in childcare. It is recognized that grandparents' social support in childcare practices provided to the mothers and their role as co-caregivers can contribute positively to the development of children. In the presence of sufficient resources, it is suggested that they can positively affect their grandchildren's cognitive, motor, social and emotional development, and contribute to their language development through play or other interactions; guiding parents in child care, and engage in a unique and healthy relationship with their grandchildren. Increasing grandparents' knowledge and awareness as caregivers on topics such as nutrition, child care, sleep health, child development and anticipatory guidance by integrating them to well-child visits can improve the health of children.
Grandparents' roles in raising children
Keywords: Parenting; parent-child relations; child care; child development; child; Ebeveynlik; ebeveyn-çocuk ilişkileri; çocuk bakımı; çocuk gelişimi; çocuk