İnsan kaynakları yönetimi açısından sakat ve eski hükümlü çalıştırma yükümlülüğü - Kaşıkçı, Tuba (My University, 2007)
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ AÇISINDAN SAKAT VE ESKİ HÜKÜMLÜ ÇALIŞTIRMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ Çalışmak sadece hayatı idame ettirmenin vazgeçilmez aracı değil ama aynı zamanda kişide istikrarlı bir toplumsal kimlik oluşmasının bir numaralı anahtarıdır. İşte bu noktada bu olanaktan eşit bir şekilde yararlanabilmenin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. İnsan kaynakları yönetiminin amacı; çalışma hayatında yer almayı canı gönülden isteyen, çalışma imkanları -bedensel ve ruhsal durumları açısından- kısıtlı olan insanlara istihdam yaratmak ve sosyal güvenlik haklarını hem kendileri hem de aileleri için düzenlemektir. Sakat ve eski hükümlüler tarihinde sosyal ayrımcılık, toplumdan dışlanma ve farklı muameleye tabi tutulma gözlenir. Ülkemizde ise bu durum daha da vahim boyutlardadır. İnsan kaynakları yönetiminde ne yazık ki özürlü ve eski hükümlü istihdamının önemi anlaşılmış değildir. Gelişmiş ülkelerde, çok uluslu ve uluslararası şirketlerde, özürlü ve eski hükümlü çalışanların katılımını sağlama ve olumlu yönetme çabaları ile insan kaynağı olarak doğru ve yerinde değerlendirilmeye çalışılmaları sonuç vermiştir. Bu çalışanların birçok durumda diğer işçilerden daha verimli ve hatasız çalıştığı ortaya çıkmıştır. Asıl önemli olan mücadele; insanlarla işleri doğru şekilde eşleştirmek ve bu durumdaki çalışanların ihtiyaç duyduğu özel tarzdaki desteği sağlamak olacaktır. Özürlü ve eski hükümlü insanların iş ararken -veya işlerinde- karşılaştıkları sorunlardan birçoğunun asıl sebebi özürleri değil, iş ve çalışma ortamlarının yapılandırılma ve organize edilme şeklidir. Bu tezde özürlü ve eski hükümlülerin yasalarda belirtilen hükümler çerçevesinde, verimli olabilecekleri bir tarzda istihdam edilmeleri konusunu ele alınmıştır.

THE LIABILITY OF RECRUITMENT OF THE HANDICAPPED AND PREVIOUSLY CONVICTED PEOPLE WITHIN THE FRAMEWORK OF THE HUMAN RESSOURCES MANAGEMENT Working does not imply solely an indispensable mean of leading the life but it is also an elemental key with regard to shaping the social identity of a person. There appears once again the importance of ability to profit equally from this instrument. The scope of the Human Resources Management is to create new employment opportunities and arrange the social security rights both for those people and their families who are restricted physically or mentally but desire to be involved in the professional life. We may observe the social exclusion, discrimination and unequal treatment in the history of the handicapped and previously convicted people. This problem is much more desperate in Turkey. Unfortunately, the importance of employment of the handicapped and previously convicted people has not been sufficiently appreciated by the Human Resources Management. It has been revealed that they were working in a more productive and appropriate manner. The real inquiry is to be able to match the persons to the suitable positions and support them correctly whenever needed. Most of the problems that these people meet during their job search process or in their work places don’t depend directly to their restrictions but it is mostly in connection with the structural and organizational features of the work and the work places. I argued in my thesis the how to render productive the employment of the handicapped and previously convicted people in accordance with the wording of the laws in order.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; İstihdam_İşletmeler; İşletmeler_Çalışma Politikası