Genel liselerde çalışan öğretmenlerin değişim yönetimi faktörlerine ilişkin algılarının okul etkililiği açısından değerlendirilmesi - Kuzubaşıoğlu, Demet (My University, 2008)
Bu çalısmanın amacı, genel liselerde çalısan ögretmenlerin degisim yönetimi faktörlerine iliskin algılarının okul etkililigi açısından degerlendirilmesidir. Bu temel amaç dogrultusunda su sorulara cevap aranmıstır: “Ögretmen algılarına göre okullardaki degisim yönetimi faktörünün okulun etkililigine etki derecesi ve yönü nedir? Ögretmen algılarına göre degisim yönetimi alt faktör gruplarının degisim yönetimi üst boyutuna etki derecesi ve yönü nedir? Ögretmen algılarına göre etkili okul alt faktör gruplarının etkili okul üst boyutuna etki derecesi ve yönü nedir?” Arastırma, stanbul li Anadolu Yakasındaki Kadıköy ilçesinde, random sampling (rasgele örnekleme) yoluyla seçilen resmî ortaögretim okullarında, görev yapan ögretmenlerin, degisim yönetimi faktörlerine iliskin algılarının okul etkililigi açısından incelenmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla 19 resmî genel lisede görev yapan toplam 278 ögretmene ulasılmıstır. Bu arastırmada survey (genel tarama) modeli kullanılmıstır. Arastırmada veri toplamak amacıyla arastırmacı tarafından gelistirilen degisim yönetimi süreçlerinde okul etkililigi ölçegi kullanılmıstır. Arastırmanın analiz asamasında, Basit Dogrusal Regresyon Modeli ve ENTER Metodu kullanılmıstır. Bu analizden sonra degisim yönetimi ve etkili okul boyutlarına iliskin alt faktör gruplarının etki düzeylerini tespit edebilmek için Çoklu Regresyon Modeli, ENTER Metodu uygulanmıstır. Arastırma sonucunda ortaögretim okullarında degisimin yönetimi faktörlerinin okul etkililiginin saglanmasında etkili oldugu tespit edilmistir. Anahtar Kelime: Degisim, degisim yönetimi, etkililik, etkili okul, okul etkililigi.

ABSRACT The aim of this study is to evaluate the perception of working in general high school teachers related to changing management in the terms of school effectiveness. It has been aimed to define the teachers’ thoughts and perceptions, those who are charged in public schools, related to changing management factors in the terms of school effectiveness and the research has been done by the way of choosing random sampling in secondary education in Kadıköy district in Anatolian part of stanbul. For this reason it has been provided to contact 278 teachers who are charged in 19 Secondary School Education. In this research, the model of survey has been used. School effectiveness in changing management periods scale refined by researcher was used to collect data. In the research, Simple Linear Regression and ENTER Method has been used to ascertain the effect on the school effectiveness of subfactors of variaton obtaned with changing management and school effectivenessscale. After, Multiple Regression Model and ENTER Method has been applied to ascertain the effect level of the groups of subfactors related the changing management and effective school dimensions. At the end of the research, in secondary schools, it has been ascertain that changing management factors are effective providing the school effectiveness. Key Words: Change, Change Management, Effectiveness, School Effectiveness
Keywords: Değişim Yönetimi; Eğitim Yönetimi; Öğretmenler_Değişim Yönetimi