Influence of rosuvastatin treatment on airway inflammatory markers and health related quality of life domains in asthmatic patients - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Amaç: Statinler kan lipid düzeylerinde azalma sağlamakla beraber aynı zamanda pleiotropik ve anti-inflamatuvar etkileri olan ilaçlardır. Statinlerin bir çok inflamatuvar hastalıkta yararlı etkileri gösterilmiş olmasına karşın sonuçlar halen tartışmalıdır. Bu çalışmanın amacı astım hastalarında rosuvastatin tedavisinin klinik ve anti-inflamatuvar etkilerini incelemektir.Hastalar ve Yöntem: Astım hastalarında vaka-control çalışması planlanmıştır. Toplam 136 astım hastası incelenmiş ve 74 hasta çalışmaya uygun bulunarak dahil edilmiştir. Elli bir hasta çalışmayı tamamlayabilmiştir. Hastalar başlangıçta yapılan kan tahlilinde serum düşük dansiteli lipoprotein (LDL) seviyesine göre iki gruba ayrılmıştır, LDL düzeyi 130mg/dL üzerinde olan 25 hasta mevcut tedavilerine ek olarak 8 hafta boyunca 40mg rosuvastatin tedavisi alırken, 26 hasta kontrol grubu olarak almakta oldukları tedaviye devam etmişlerdir. Her iki gruptaki hastalar, başlangıçta ve 8. haftanın sonunda solunum fonksiyon testi (SFT), bronş provokasyon testi (PD20), indükte balgamda serum inflamatuvar belirteçleri, astım kontrol testi (AKT) ve yaşam kalitesi skorları (QoL) ile değerlendirilmişlerdir.Bulgular: Statin kullanan grupta 8. hafta sonunda SFT'de FEV1/FVC (pp) (%85,8±11,1 vs .%90,2±8,8 P<0,043), FEF % 25-75 (% 63,6±7,8 vs %74,6±8,4, P<0.0001) ve FEF25-75(L/sc) (3,51±0,4 vs 4,1±0,4 P<0,05) düzelme saptanırken statin kullanmayan grupta anlamlı fark saptanmamıştır (P>0,05). Rosuvastatin tedavisi ile indükte balgam eosinofilisinde (P<0,05); IL-6 ve TNF-alfa seviyelerinde azalma (P<0,05) saptanırken, AKT ve QoL skorları ve bronş provakasyon testinde anlamlı değişiklik saptanmamıştır.Sonuç: Bu çalışmada, astım hastalarında rosuvastatin 40mg ile 8 haftalık tedavi sonrasında periferik eosinofili, total IgE seviyesi, indükte balgamda inflamatuvar belirteçlerde anlamlı düzeyde azalma saptanmıştır. Yine SFT parametrelerinde düzelme izlenmiştir ancak buna karşın AKT ve QoL skorlarında değişim saptanmamıştır.Bu sonuçlara göre rosuvastatin tedavisinin astım hastaları üzerinde bir takım potensiyel anti-inflamatuar etkileri bulunmaktadır. Rosuvastatinin klinik etkilerinin saptanması için daha fazla sayıda randomize çalışmaya ihtiyaç vardır.

Objectives: Statins are lipid lowering agents which have pleiotropic and anti-inflammatory effects. Beneficial effects of statins have been shown in many inflammatory and asthmatic diseases. However, the results are still not consistent. The aim of this study is to determine the clinical and anti-inflammatory effects of rosuvastatin in asthmatic patients.Patients and Metods: A case control study among asthmatic patients was conducted. One hundred and thirty-six participants were screened. Seventy-four patients were eligible. Fifty-one patients have completed the trial. Twenty-five patients with blood levels of low-density-lipoprotein (LDL) above 130mg/dL, were treated with rosuvastatin 40mg for 8 weeks in addition to their standard treatment for asthma; 26 asthmatic patients were followed as control group. In both groups baseline and 8th week evaluation were recorded including pulmonary function test (PFT), bronchial provocation test (PD20), induced sputum and serum inflammatory markers, asthma control test (ACT) and quality of life scores (QoL).Results: Statin group showed improvement in FEV1/FVC (pp) (85.8±11.1% vs 90.2±8.8% P<0.043), FEF 25-75 % (63.6±7.8 % vs 74.6±8.4 %, P<0.0001) and FEF25-75(L/sc) (3.51±0.4 vs 4.1±0.4 P<0.05) and no change was seen in non-statin group (P>0.05) at the end of the 8-week treatment. Treatment with rosuvastatin resulted in decreased sputum eosinophilia percentage (P<0.05); IL-6 and TNFalpha levels (P<0.05) however, bronchial challenge test, ACT and QoL domains did not change in both groups (P>0.05).Conclusion: An 8-week treatment with 40mg rosuvastatin in asthma decreased the peripheral eosinophilia, total IgE levels and inflammatory markers in the induced sputum samples. Beneficial effects in PFT have also been observed. However, ACT and QoL domains were not affected. The implication of this study is that rosuvastatin could potentially have anti-inflammatory effects on asthmatic airways. Prospective randomised trials to evalute the clinical effects of rosuvastatin are warranted.
Astımlı hastalarda rosuvastatin tedavisinin havayolu inflamatuvar belirteçleri ve yaşam kalitesi göstergeleri üzerine etkisi
Keywords: Genel ve Dahili Tıp