Sosyal güvenlik hukukunda primler ve prim teşvikleri - Yetik, Murat (My University, 2018)
Katılmalı (primli) rejimin benimsendiği modern sosyal güvenlik sistemlerinin başlıca finansman kaynağı primlerdir. Genel olarak primler, gerek sosyal güvenlik sistemlerince sigortalanan risklerin karşılığında sağlanan yardımların ve gerekse de sosyal güvenlik kurumlarının yönetim giderlerinin finansmanı için sigortalılardan, işverenlerden ve devletten alınan tutarlardır. İşverenlerden alınan primler, sosyal güvenliğin üçlü finansmanı kapsamında önemli bir yer tutsa da işverenler açısından ciddi bir maliyet unsuru olduğu da tartışmasızdır. Günümüzde devletler, aktif istihdam politikaları kapsamında bu maliyeti düşürmek ve istihdamı arttırmak için çeşitli prim teşvikleri getirmişlerdir.Çalışmamızda Türk sosyal güvenlik hukukunda yer alan primler ve prim teşvikleri incelenmiştir. Çalışmamız iki ana kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda primler ele alınmış olup beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sosyal güvenliğin finansmanı, ikinci bölümde Türk sosyal güvenlik hukukunda yer alan prim türleri ve oranları, üçüncü bölümde sigorta primine esas kazançlar toplamı ve bunun hesaplanması, dördüncü bölümde işverenlerce düzenlenmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesi, beşinci bölümde ise primlerin ödenmesi konuları ele alınmıştır. Çalışmamızın ikinci kısmında ise halen yürürlükte olan prim teşvikleri anlatılmıştır.

The main funding source for modern social security systems, which adopts the participatory (with social contributions) regime, is the premium. In general, premiums are the amounts received from insurant, employer and the state to cover the benefits provided by the risks insured in social security systems and, in so doing, to finance the management costs of social security institutions. It is also indisputable that premiums received from employers are a significant cost element in terms of employers, although they hold a key place in the triple financing of social security. Today, governments have introduced a variety of premium incentives to reduce this cost and increase employment within the active employment policies.In our study, premiums and premium incentives included in Turkish social security law have been examined. Our study consists of two main parts. The first part deals with premiums and consists of five parts. In the first part, social security financing; in the second part, premium types and ratios included in the Turkish social security law; in the third part, the sum of basic earnings and calculation of the insurance premium; in the fourth part, the monthly premium and service document to be prepared by employers; and in the fifth part, the payment of premiums. In the second part of our study, the existing premium incentives are explained.
Keywords: Bonus system; Hukuk ve mevzuat; Insurance law; Insurance premiums; Law and legislation; Law and legislation --Turkey; Premium Incentives; Prim sistemi; Prim teşvikleri; Prim Teşvikleri Social Security Premiums; Sigorta hukuku; Sigorta primi; Social security; Sosyal güvenlik; Sosyal Güvenlik Primi; Turkey; Türkiye