Otoriter anneler, kayıp babalar, zedelenen çocukluklar Türk kadın romancılarda Sindirella kompleksi (1970-1980) - Okumuş, Seçil (My University, 2023)
Bu çalışmada 1970-1980 arası dönemde eser veren yirmi bir kadın yazarın kırk beş romanı incelenmiştir. Kadın yazarların eserlerindeki ataerkil söylemlerin saptanması, kültürel ve ideolojik bağlamda kadının konumunun belirlenmesi ve kadının ait olduğu kabul edilen düzlemin Sindirella kompleksi ile bağlantısını ortaya koymak amacıyla hazırlanan Otoriter Anneler, Kayıp Babalar, Zedelenen Çocukluklar “Türk Kadın Romancılarda Sindirella Kompleksi” (1970-1980) adını taşıyan çalışma toplam dört bölüme ayrılmıştır. Tezin esasını teşkil eden dördüncü bölüme geçmeden önce çalışmaya bir zemin oluşturabilmek için “mitoloji”, “psikoloji”, “psikomitoloji”, “toplumsal cinsiyet”, “masal” olgularına açıklık getirilmiştir. Bu çalışmanın içeriği dişil olanın dişil karakterleri oluştururken kullandığı dili, betimlemeleri, karakterleri biçimlendiriş şekilleri gibi dışsal ve içsel unsurlarda hangi dili tercih ettiklerini ortaya koyabilmek ve bu dilin Sindirella kompleksi ile olan bağlantısını ortaya çıkartabilmektir.

In this study, forty-five novels of twenty-one women writers who wrote in the period between 1970-1980 were examined. Authoritarian Mothers, Lost Fathers, Injured Childhoods “The Cinderella Complex in Turkish Female Novelists” (1970-1980), prepared to determine the patriarchal discourses in the works of women writers, to determine the position of women in the cultural and ideological context, and to reveal the connection of the plane, which is considered to belong to the woman, with the Cinderella complex. The work is divided into four sections. Before moving on to the fourth chapter, which forms the basis of the thesis, the concepts of “mythology”, “psychology”, “psychomythology”, “gender”, “tale” were clarified to form a basis for the study. The content of this study is to reveal the language used by the feminine when creating feminine characters, their descriptions, the way they shape the characters, to reveal which language they prefer in external and internal elements, and to reveal the connection of this language with the Cinderella complex.
Keywords: Andromeda; Bağımlılık; Cinderella; Cinderella complex; Dependence; Kadın Yazarlar, Türk; Sindirella; Sindirella kompleksi; Turkish female novelist; Turkish literature; Türk edebiyatı; Türk kadın romancı; Women authors, Turkish