Reklamlarda dilin stratejik kullanımı - Çağlayan, Seda (My University, 2005)
Dil insanlar arasındaki iletişimi sağlayan en önemli faktördür. Dil Geliştikçe insanlar ve toplumlar da gelişmiş ve ilerlemeye devam etmişlerdir. Bu süreç devam ederken, toplumun en küçük parçasında da, toplumlar arasında da hayatın devamını sağlayan alış veriş var olmuştur. Alış veriş zamanla ürün/ hizmet sayısının artmasıyla daha da çekici hale gelmiştir. Ürün/ hizmetin bu kadar çok olduğu bir ortamda tüketicinin dikkatini çekmenin yolları aranmış ve reklam ortaya çıkmıştır. Doğduğu günden bu yana çeşitli evrelerden geçen reklam özünü kaybetmemiş ancak zaman içinde yeniliklerden de uzak duramamıştır. Dil ve reklamın ayrılmaz beraberliği sayesinde reklam her geçen gün daha da zenginleşmiş böylece tüketiciye çok çeşitli yollardan ulaşabişmeyi başarmıştır. Dil ve reklam arasındaki ilişkinin gelişiminde destek aldığı başka unsurlarda vardır. İnceleme sırasında görülmüştür ki bu dallar birbirini desteklemediği sürece ilerlemek mümkün olamayacaktır. Reklam gelişimini sürdürürken zaman zaman bir takım kavram kargaşalarının yaşanmakta olduğu görülmüştür. Amacından sapan kavramlar görevini tam anlamıyla yerine getiremez ve hedef kitlesiyle kurması gereken bağı kuramaz. Araştırmamızın amacı bu tip kavram kargaşalarını önleyebilmek için yapılması gerekenleri ortaya koymak ve tüketiciyi yakalamak için ürün/ hizmet'e, mecraya uygun seçilmesi gereken dile karar vererek bilinçli bir stratejinin geliştirilmesinin yollarını saptamaktır.

Language is the most imporlant vchicle that people us efor communication. More the language develops, beter the people and sociely gets improved. While this proccss goes on. Shpping that provides the surviving of life, between the people have been existing. More the number of products and servives increased, shopping became more attractive. And advertising appcared in this crowded world of shopping. Since the first day, advertising did not lose it's main characteristics, but could not keep itself away from some reforms. With the cooperation of language, advertising became developed and found more ways to communicale with customers. There are other elements that can supported the coorperation of language and advertasing. In this work, we sow that improving will be impossible if these elements don't support each other. In this pocess of improving, time to time some conceptual chaos have been occuring,. The concept that swerved from it2s goal, does not work and communicate to the target audience. The goal of this research, to find out what to do to prevent this kind of conceptual chaos and improve a consecious strategy by deciding the suitable language and vehicle to communicate.
Keywords: Reklamcılık