İki darbe arasında Türk-Yunan ilişkileri (1960-1980) - İşçi Yiğit, Hilal (My University, 2025)
İki Darbe Arasında Türk-Yunan İlişkileri (1960-1980) adlı tez çalışması, 1960’dan 1980 yılına kadar olan 20 yıllık süreçte iki komşu ülke arasında yaşanan sorunları ve bunun nedenlerini ele almaktadır. Bu bağlamda tarih, geçmişin bilimi olarak günümüze yol göstericilik yapmaktadır. Ayrıca tarih bilimi bu misyonunun yanı sıra Türkiye ve Yunanistan arasında geçen ve tarihsel kökleri olan meselelere dair reçeteler sunmak gibi bir niteliğe de sahiptir. Türkler ve Yunanlar arasındaki olumsuz komşuluk ilişkilerinin esas sebebi, Yunanların Anadolu’nun mirasçısı olarak kendilerini görmelerinden ve Batılı düşünürlerin Yunan algısında olumsuz bir Türk imgesi oluşturmasından ileri gelmektedir. Bunun temelinde üç düşünce yatar: Filhelenizm, Oryantalizm ve Turkokratia. Bu çalışmada Yunanistan’ın “milli şiar” olarak gördüğü Kıbrıs’ın Yunanistan’la birleşmesi anlamına gelen enosis hedefi doğrultusunda, Yunanların uluslararası anlaşmalara aykırı tutumu ve bunun adadaki Kıbrıs Türkleri üzerinde bıraktığı olumsuz etkiler ele alınan konulardan biri olmuştur. Türkiye ve Yunanistan arasında 1960-1980 arasındaki dönemde en temel mesele, Kıbrıs’tır. Öyle ki iki ülke arasındaki Kıbrıs meselesi beraberinde başka sorunların da ortaya çıkışına zemin hazırlamıştır. Bunun yanı sıra Türkiye ve Yunanistan’da gerçekleşen askeri darbeler ve bu darbedelerin iki ülkenin dış politikasına yansımaları, Ege Denizi üzerindeki hakimiyet tartışmaları, Ege adaları ve Oniki ada ile ilgili sorunlar, Gökçeada-Bozcaada Rumları, İstanbul Rumlarının 1964’te sınır dışı edilmeleri, Batı Trakya Türklerine dair tartışmalar da ele alınan diğer konu başlıklarıdır. Ayrıca Türkler ve Yunanlar arasındaki sorunların tarihsel köklerinin derinlemesine irdelendiği bu çalışmada, Türk ve Yunan mitoslarının getirdiği kalıp yargılarında söz konusu meseleler üzerindeki rolü, Türk kahvesi, lokum ve baklavanın aidiyetine dair Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan tartışmalar da mercek altına alınan diğer konu başlıklarıdır. Tarihsel perspektifte Türk-Yunan ilişkilerinin temel belirleyicisinin Türkiye ve Yunanistan’dan ibaret olmayıp, NATO üyesi olan iki ülkenin birbirine karşı geliştirdiği politikalarda Batı bloğunun hamisi olan ABD ve İngiltere’nin gölgesinde ilerlediği gerçeği de bu tez çalışmasının üzerinde durduğu bir başka önemli konudur.

The thesis titled Turkish-Greek Relations between two coups (1960-1980) it deals with the problems and the reasons between the two neighbour countries in the 20-year period from 1960 to 1980. In this context, history, provides guidance to the present as the science of the past. In addition to this mission, the science of history also has the quality of providing prescriptions for the issues between Turkey and Greece that have historical roots. The main reason for the negative neighbour relations between Turks and Greeks; from the fact that Greeks see themselves as the heirs of Anatolia and Western thinkers have created a negative image of Turks in Greek perception. Three ideas lie at the basis of this: Philhellenism, Orientalism and Turkokratia. In this study, in line with the goal of enosis, which means the unification of Cyprus with Greece, which Greece sees as its “national motto”, one of the topics discussed is the Greeks’ attitude against international agreements and the negative effects this has had on the Turkish Cypriots on the island. The most fundamental issue between Turkey and Greece in the period between 1960 and 1980 was Cyprus. So much so that the Cyprus issue between the two countries paved the way for the emergence of other problems. In addition, the military coups that took place in Turkey and Greece and the reflections of these coups on the foreign policies of the two countries, the discussions on the dominance over the Aegean Sea, the problems regarding the Aegean islands and the Dodecanese islands, the Greeks of Gökçeada and Bozcaada, the deportation of the Greeks of Istanbul in 1964, and the discussions on the Turks of Western Thrace are the other topics covered. In addition, in this study where the historical roots of the problems between Turks and Greeks are examined in depth, the role of the stereotypes brought by Turkish and Greek myths on the issues in question and the debates between Turkey and Greece regarding the affiliation of Turkish coffee, Turkish delight and baklava are alse topics examined. Another important issue that this thesis focuses on is that, from a historical perspective, the main determinant of Turkish-Greek relations is not just Turkey and Greece, but the policies developed by the two NATO member countries towards each other are under the shadow of the US and England, the patrons of the Western bloc.
Keywords: 1960 coup; 1960 Darbesi; 1980 coup; 1980 Darbesi; Cyprus; Cyprus issue; Dış ilişkiler; Foreign relations; Greece; Greek colonels junta coup; Greeks; History; Kıbrıs; Kıbrıs meselesi; Socio-cultural problems in Turkish-Greek relations; Tarih; Turkey; Turkish-Greek relations; Turks; Türk-Yunan ilişkileri; Türk-Yunan ilişkilerinde sosyo-kültürel sorunlar; Türkiye; Türkiye and Greece; Türkiye ve Yunanistan; Türkler; Yunan Albaylar Cuntası Darbesi; Yunanistan; Yunanlılar