Katılım bankaları ve mevduat bankaları arası rekabet analizi - Yıldız, Selçuk (My University, 2019)
ÖZETKATILIM BANKALARI VE MEVDUAT BANKALARI ARASI REKABET ANALİZİBankacılığın kuruluşu faiz prensibi üzerine, bir tarafın daima zarar ettiği, paradan para kazanma yöntemiyle kar elde etme şeklinde olmuştur. Dini hassasiyetleri sonucu faizden (riba) uzak duran kesimin elinde atıl sermaye artmaya başlamıştır. Küreselleşme ile birlikte körfez ülkelerinde ki petrolün dünyaya yayılması burada ki sermayenin geniş kitlelere aktarılmasıyla birlikte İslam’a uygun bankacılık faaliyetlerinin araştırılmasına sebep olmuş ve 1963 yılında Ahmed en-Naccar tarafından Mısır’da ilk İslami banka örneği kurulmuştur.1971 yılında Mısır’da “Nasr Sosyal Bankası” devlet desteğiyle kurulmuş ve kurulan ilk faizsiz ticari banka olmuştur. Katılım bankacılığından önce ise İslam kesiminde Beytü’l-mal, Cehbezler, Sarraflar ve Dostluk ve Yardımlaşma kurumları ile günümüz katılım bankacılığı işlemleri yapılmıştır.Dünya’da 2017 sonu itibariyle 69 ülkede toplam 1389 faizsiz finans kurumu yer almakta ve toplam 2.44 trilyon USD varlıkları bulunmaktadır. 2023 hedefi ise 3.8 trilyon USD’dir. Türkiye’de 2019 itibari ile 6 tane katılım bankası mevcuttur. 2018 sonu itibari ile faaliyet gösteren 5 katılım bankasının 1122 şube ve 15654 çalışanı bulunmaktadır. Katılım Bankaları 2009-2018 dönemi arası %22 sektör büyümesi ile toplam 206.806 milyon TL aktif ile sektörün %5,3’üne sahiptir.

ABSTRACTCOMPETITION ANALYSIS BETWEEN PARTICIPATION BANKS AND DEPOSIT BANKSThe establishment of banking has been based on the principle of interest, where one of the sides always loses money and makes a profit by making money from money. As a result of religious sensitivities, idle capital has started to increase in the hands of the people who stay away from interest (riba). With the globalization, the spread of oil in the Gulf countries to the world and the transfer of the capital to large masses led to the investigation of banking activities in accordance with Islam and in 1963, Ahmed en-Naccar established the first example of Islamic banking in Egypt. In 1971, Nasr Social Bank was established in Egypt with the support of the state and became the first interest-free commercial bank established. Before the establishment of Participation Banking, today's Participation Banking transactions were carried out with the Beytü’l-mal, Cehbez, Sarrafs and Friendship and Solidarity associations in the Islamic segment.By the end of 2017, there are 1389 interest-free financial institutions in 69 countries and total assets of them are USD 2.44 trillion. The 2023 target is USD 3.8 trillion.As of 2019, there are 6 participation bank in Turkey. As of the end of 2018, 5 participation banks have 1122 branches and 15654 employees. Participation Banks have 5.3% of the sector with total assets of TRY 206,806 million with a 22% sector growth between 2009-2018.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Islamic Finance; İslami Finans; Kar Payı; Katılım Bankaları; Profit Share; Rasyo; Ratio; Sector; Sektör Participation Banks