Kaygusuz Abdal’ın Mesnevî-İ Sânî Ve Mesnevî-İ Sâlis’i (inceleme, metin, dizin, tıpkıbasım) - Uzun, Mehmet Fatih (My University, 2015)
Üzerinde çalıştığım eser, Kaygusuz Abdal’ın iki mesnevisidir. Mesnevî-i Sâni ve Mesnevî-i Sâlis diye isimlendirilen bu iki eserin toplam 5 nüshası vardır. Bu 5 nüshada Mesnevî-i Sâni 396 ve Mesnevî-i Sâlis ise 370 beyit olarak tarafımızdan tespit edilmiştir. Metin H.907 (1501/ 1502) istinsah tarihi ile en eski nüsha olan Berlin Staatsbibliothek nüshasına göre çeviri yazı alfabesine aktarılmış bu nüshada bulunmayan beyitler ise diğer nüshalardan eklenerek dipnotta gösterilmiştir. Bu tezi hazırlamaktaki amaç eserin konusu ve söz varlığı açısından önemini ortaya koymaktır. Tez giriş, inceleme, metin ve dizin başlıklarını taşıyan dört bölümden oluşmaktadır. Tezin sonuna metnin Berlin Nüshasının tıpkıbasımı ve diğer 4 nüshadan birer varak örnek eklenmiştir. Giriş bölümünde Kaygusuz Abdal’ın hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiş ve eserin nüshaları tanıtılmıştır. İnceleme bölümünde ise eserin imla ve ses özellikleri örneklerle anlatılmıştır. Metin bölümünde eser çeviri yazı alfabesine aktarılmıştır. Dizin bölümünde metinde geçen kelimelerin anlamları verilmiştir. Dizin, alfabetik ve kök esasına dayalı yapılan bir dizindir. Madde başı yapılan kelimelerin altına o kelimenin aldığı ekler de gösterilmiştir. Eser konusu, üslubu ve dil varlığının zenginliği açısından önemlidir. Kaygusuz Abdal, Mesnevî-i Sâni, Mesnevî-i Sâlis

This article is about two masnavis of Kaygusuz Abdal. These two masnavis which are called Mesnevi Sani (Mesnevi the second) and Mesnevi Salis (Mesnevi the third) have five copies in total. In this five copies of masnavis, we confirm that Mesnevi Sani consists of 396 and Mesnevi Salis consists of 370 couplets. The text is transferred to transcription by the oldest copy at Berlin Staatsbibliothek dated (hijri) 907 (1501/ 1502). And the Couplets that do not exist on the copy are added from the other copies and shown in footnote. The purpose of writing this thesis is to reveal importantance of its subject and vocabulary. The thesis consists of 4 parts namely introduction, reviewing, text and index. Papers in the copy of Berlin and the other four copies are as example added at the end of the thesis. At the Introduction chapter, it is given information about the life of Kaygusuz Abdal and his works and copies are also introduced. At the Reviewing chapter, The dictation and spelling of the text are explained with examples. At the Text chapter, the text is tranferred to transcription. At the Index chapter, meanings of the words mentioned in the text are given. the index is based on the principal of root and alphabetical order. Appendixes that the words take in each item are added to under that word. The Text is important in terms of its subject, its wording and richness of its vocabulary. Key words: Kaygusuz Abdal, Mesnevî-i Sâni, Mesnevî-i Sâlis
Keywords: Eserleri; Hayatı; İnceleme; Kaygusuz Abdal; Mesnevi; Mesnevî-i Sâlis; Mesnevî-i Sâni; Türk Edebiyatı