Geç kapitalizm döneminde reklam ve sanat bağlamları - Yaşar, Nurtaç Ulutürk (My University, 2016)
GEÇ KAPİTALİZM DÖNEMİNDE REKLAM VE SANAT BAĞLAMLARI 21. yüzyılın değişen dinamikleri çerçevesinde toplumsal yaşam, bilim ve teknoloji, kültürel alanlar ve üretim biçimleri çeşitli ölçülerde dönüşümlere uğramıştır. Örneğin; 20. Yüzyıl boyunca etkinlik gösteren merkezi üretim yerini Postfordizme bırakmış ve çokuluslu şirketlerin üretim biçimleri ademi merkeziyetçi bir biçim almıştır. Bu ve benzer gelişmelerin bir sonucu olarak; pazarlama 21. Yüzyılın temel dinamiklerinden biri haline gelmiş, sosyoloji ve antropoloji gibi bazı bilim dalları ile arasındaki sınırları eriterek disiplinlerarası bir forma dönüşmüştür. Pazarlamanın temel araçlarından biri olan reklam görsellerinin ve videolarının kullandığı dil ile günümüz sanatının dili ve biçimi arasındaki benzerlikler ve farklar bu çalışmanın omurgasının oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında; Postmodernizmin günümüz bireylerine sunduğu büyülü ve kurgusal dünyanın oluşturulmasında, reklam ve sanat alanlarında kullanılan imgelerin oynadığı rol araştırılmaktadır. Bununla birlikte bu tezde, reklam imgelerinin kitlesel yönlendirmeler sağlayacak şekilde manipüle edildiği ve yeniden kurgulandığını buna karşın günümüz güncel sanatının ise imgeleri mevcut toplumsal ön kabulleri yeniden sorgulamaya açmak amacıyla deşifre ettiği savunulmuştur. Tez kapsamında, uluslararası arenada etkinlik gösteren bilinen markaların reklamları ve güncel sanatın önemli isimlerinin eserleri üstünde incelemeler yapılarak bu temel sav desteklenmiştir. Kapitalizm, Sanat, Reklam, Toplum Mühendisliği, Kitle Manipülasyonu, Postmodernizm

ADVERTISING AND ARTISTIC CONTEXT IN THE LATE CAPITALISM PERIOD Within the scope of changing dynamics of 21st century communal living, science and technology, cultural areas and production types are transformed. For example, central production performing during 20th century gave its place to post fordism and production types of multinational companies are formed as decentralised. As a result of such developments, marketing has become one of the basis dynamics and has an interdisiplinary shape removing borders between science fields such as sociology and antropology. Similarities and differences between used language in commercial and videos that are main tools of marketing and language and form used in today's art are the focus point of this study. In this context; the role of imaginations used in commercial and art area is investigated on creating of enchanted and fictional world presented by post modernism to individuals. In addition to this in this thesis it is argued that commercial imaginations are manipulated and reconstructed to provide massive inducements; however, today's art uncovers imaginations to question again current social presuppositions. This basis argument is supported making research on commercials of well known brands in business, works of important persons of current art. Late Capitalism, Art, Advertising, Social Engineering, Mass Manupilation, Postmodernism
Keywords: Endüstri; Pazarlama; Sanat; Tarih