Termik santralde ekserji analizi - Sandık, Sedat (My University, 2005)
TERMİK SANTRALDE EKSERJİ ANALİZİ Kömür, Türkiye'nin sahip olduğu enerji kaynakları arasında önemli bir yere sahiptir. Ancak bu rezervlerin %69 gibi çok önemli bir bölümünün kalori değeri 2000 kcal/ kg'dan azdır. Bu verilenlerden anlaşıldığı gibi linyit rezervlerimizin büyük çoğunluğu, kalori değerlerinin düşük olmasından dolayı ancak termik santral yakıtı olarak kullanılmaya elverişlidir. Bu bağlamda ülkemizde en yaygın enerji kaynağı olan yerli kömürlerin uzun vadeli kullanımını mümkün kılabilecek temiz ve verimli yakma teknolojilerinin kullanımı teşvik edilmelidir. Mühendislik sistemlerinde ekserji analizi; enerji kayıplarının yerini ve büyüklüğünü, kullanılamaz enerjiyi ve mevcut kaynakların verimsiz kullanılmalarını başarıyla tespit eder. Ekserji kavramı esas alınarak enerji dönüşümlerinin gerçek verimliliğini ve verimsizliği oluşturan süreç ve ekipmanları saptayabiliriz. Bu çalışmada düşük kalori değerine sahip kömürü, temiz ve verimli şekilde yakıt olarak kullanan, mevcut bir termik santrale ekserji analizi uygulandı ve uygun bir bilgisayar yazıldı. Elde edilen sonuçlar değerlendirilerek tartışıldı. Şubat, 2005 Sedat SANDIK

EXERGY ANALYSIS IN THERMIC POWER STATIONS Coal is one of the most important energy resources in Turkey. However, 69% of these reserves which is a big amount has a calorie value less than 2000 kcal/ kg. This means that most of our coal reserves is suitable for thermic power stations due to its low calorie value. From this point it is obvious that clean and efficient burning technologies should be encouraged which enables our native coals to be used in the long run. Exergy analysis in engineering systems successfully identifies the position and size of the energy losses, inappropriate energy and ineffecient use of available resources. Based on the exergy concept, we can determine the real efficiency of the energy transformations and inefficient processes and equipments. In this study exergy analysis is applied to one of the thermic power station which is using low calorie valued coal cleanly and efficiently and it is supported by a suitable computer program. The results are evaluated and discussed. February,2005 Sedat SANDIK
Keywords: Termik Santraller