Sahara toz transferinin yağışlara etkileri: laboratuar ve alan çalışmaları - Topcu, Hürriyet (My University, 2008)
SAHARA TOZ TRANSFERİNİN YAĞIŞLARA ETKİLERİ: LABORATUAR VE ALAN ÇALIŞMALARI Son yıllarda yapılan sınırlı sayıdaki laboratuar çalışmalarında Sahara tozlarının etkin buz çekirdeği olarak vazife gördüğü ortaya konmuştur. Bu çalışmada laboratuarda atmosfer koşullarına yakın değerlerde sıcaklık ve üstün doyumda Sahara tozlarının buz çekirdekleme özellikleri çalışılmıştır. Ayrıca, yurdumuzun Sahara üzerinden gelen hava akımlarından da etkilendiği göz önüne alınarak yağış örneklemesi yapılmıştır. Örneklerin pH dereceleri ölçülmüş ve metal içerikleri ICP-MS yardımı ile belirlenmiştir. Meteorolojik haritalar yardımı ile hava kütlelerinin hareketi belirlenerek Sahara üzerinden gelen hava kütlelerinin oluştuğu yağışlarda toz taşınımı incelenmiştir.

THE EFFECTS OF THE SAHARAN DUST TRANSFORMATION TO RAIN: LOBROTUARY AND FIELD STUDIES In recent years, many laboratory studies have been published to underline the role of Saharan Dust as an active ice nucleus. In this study, nucleation ability of Saharan Dust has been studied in laboratory conditions where atmospheric temperature level and super saturation are obtained. Furthermore, the rainfall sampling (exemplification) has been conducted regarding that rainfall trend in Turkey is affected by the weather movements coming from Sahara Desert. pH values of the samples conducted through the exemplification(sampling) process are measured and any metal substances are trying to be identified by ICP-MS. Movement of dust in rainfalls caused by Sahara Desert weather motions is analysed with the help of meteorologic maps by identifying the weather mass motions accordingly.
Keywords: Atmosferik Fizik; Fizik; Yağışlar