Banka yapılandırılma sürecinda varlık yönetim şirketleri seçilmiş ülkeler ve Türkiye uygulaması - Şakar, Birgül, 1964- (My University, 2004)
Finansal piyasaları etkin olarak çalışamaz duruma getiren finansal krizler reel sektörü de olumsuz yönde etkileyerek ülkelerin ekonomik büyümelerini durdurmakta ve refah düzeylerinin bozulmasına neden olmaktadır. Belirli periyotlarda finansal kriz yaşayan gelişmekte olan ülke ekonomilerinin, bankacılık yapılandırmaları ve kurumsal borç yapılandırılmalarında varlık yönetim şirketlerini nasıl kullandıkları ve bu şirketlerden nasıl fayda sağladıkları tezde işlenmiştir. Çalışma dört ana bölümden oluşturulmuştur. Birinci bölümde varlık yönetim şirketlerinin doğuşu ve gelişimi hem teorik açıdan hem de kronolojik gelişim açısından incelenmektedir. Varlık yönetim şirketi kavramı, varlık yönetim şirketinin ortaya çıkmasını sağlayan ekonomik, teknolojik ve ideolojik nedenler, tarihsel süreç, varlık yönetim şirketlerinin çalışma şekilleri, yapılandırma şekilleri, varlık yönetim şirketinin yararları, olumlu ve olumsuz yönleri ele alınmaktadır. İkinci bölümde seçilmiş ülkelerde (Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore, Meksika ve Brezilya) varlık yönetim şirketlerinin yapısı ayrı ayrı incelenmekte ve bu ülkelerde faaliyet gösteren veya göstermiş olan , varlık yönetim şirketlerinin analizi yapılmaktadır. Üçüncü bölümde Türkiye'de bankacılık sektörü yeniden yapılandırma çalışmaları ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu uygulamaları süreci ve gelişim aşamaları incelenmektedir. Türkiye'de bankacılık sektöründe kapatılan, tasfiye edilen, birleştirilen yirmiüç bankadaki uygulamalar, özel ve kamu bankalarının yapılandırma sürecinde uygulanan finansal ve operasyonel yapılandırılma yönetemleri incelenmektedir. Ayrıca iç denetim ve risk yönetimi sistemlerinin oluşturulması, gözetim ve denetim çerçevesinin güçlendirilmesi için yapılan düzenlemeler incelenmeye çalışılmıştır.Dördüncü bölümde ise Türkiye'de nasıl bir varlık yönetim şirketinin kurulması gerektiği üzerine öneriler sunulmuş, kurulması önerilen varlık yönetim şirketi için model önerisinde bulunulmuştur. Bu bölümde kurulması önerilen varlık yönetim şirketinin yasal düzenlemelerinde yer alması gereken konular ve çalışma sistemine ilişkin öneriler verilmektedir.

Financial crises which reduce theeffectivines of financial market stops the economic growth of the countries. In this study how bank restructurinng and coorparate dept management can be achived by means of asset management companies in developing countries. Where periodical financial crises are are observed has been exemined. This study comparies of four section . In the first section evolution and developments of Asset Management Companies are present in bought theoretical and chronological aspects. The concept of Asset Management Company, economical, technological and ideological reasons which necessities establisment of Asset Management Companies, structural information, benefits of accompanies, pozitives and negatives are all exemined. In the section two analysis of the Asset Management Companies in some selected countries (United State of America, South Korea, Brazil and Mexico) are analized in terms of their structure. In the third section banking sector restructuring Works and Deposit Insurance (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ) practises and developments in Turkey are presented. Practises in 23 banks which has either being closed down, liquidified or merged. Financial and operational restructuring methods using privite and public sector banksa re exemined in addition. The arrangement done to establish and effecting monitring and auditing framework, establisment of internal audit and risk management systems are presented in section four a proposel on Turkish Asset Management Companies proporties and model for such a company is given required proposed Asset Management Company are presented and some suggestion towards workimg principals have been made.
Keywords: Banka ve bankacılık; Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi