Factors affecting stem cell mobilization in patients treated with hematopoietic peripheral stem cell transplantation - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Amaç: Otolog kök hücre transplantasyonunun başarısı yeterli sayıda kök hücrenin infüzyonuna bağlıdır. Bu nedenle kök hücre mobilizasyonunu etkileyen faktörlerin tanımlanması önem taşımaktadır. Çalışmamızın amacı, otolog kök hücre nakli uygulanan hastalarda kök hücre mobilizasyonunu etkileyen faktörleri belirlemektir. Hastalar ve Yöntemler: Otolog kök hücre nakli yapılan 143 hasta ve bu hastalara uygulanan 169 kök hücre aferez işlemi retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Kök hücre mobilizasyonu için 89 (%52.7) hastada Filgrastim, 80 (%47.3) hastada Lenograstim kullanıldı. Aferez işleminde 69 (%40.8) hastada Fresenius, 100 (%59.2) hastada Haemonetics cihazı kullanıldı. Tek değişkenli analizlerde tanı (p=0.005), aferez öncesi tedavi sayısı (p:0.0004), tanıdan afereze kadar geçen süre (p:0.02), aferezin 1. günündeki lökosit ve CD34+ hücre sayısı (p:0.0001; p:0.0005), filgrastim kullanımı (p=0.00004) ve fresenius cihazının kullanımı (p:0.007)nın kök hücre mobilizasyonunu etkileyen faktörler olduğu görüldü. Çok değişkenli analizlerde ise en önemli faktörlerin tanı (p=0.01), filgrastim kullanımı (p=0.001), fresenius cihazının kullanımı (p=0.03) ve aferezin 1. günündeki lökosit sayısı (p=0.006) olduğu saptandı. Sonuç: Çalışmamızda tanı, filgrastim ile mobilizasyon, fresenius cihazının kullanılması, ve aferezin 1. gününde periferik kandaki WBC sayısının kök hücre mobilizasyonunu etkileyen en önemli değişkenler olduğu saptanmıştır.

Objectives: To assess the factors affecting stem cell mobilization in patients treated with hematopoietic peripheral stem cell transplantation. Patients and Methods: Autologous bone marrow transplants in 143 patients with 169 stem cell harvesting procedures were analysed retrospectively. Results: Stem cell mobilization was done with Filgrastim in 89 patients (52.7 %) and with Lenograstim in 80 patients (47.3%). For stem cell harvesting, Fresenius apheresis device was used in 69 patients (40.8%), while Haemonetics apheresis device was used in 100 patients (59.2%). In univariate analysis, patient s diagnosis (p=0.005), number of treatment lines before the apheresis procedure (p=0.0004), number of leukocytes and CD34+ cell count at the first day of the apheresis procedure (p=0.0001 and p=0.0005, respectively), mobilization with filgrastim (p=0.00004) and mobilization with the Fresenius apheresis device (p=0.007) were statistically significant. In multivariate analysis, diagnosis of the patient (p=0.01), mobilization with filgrastim (p= 0.001), mobilization with Fresenius apheresis device (p=0.03), and leukocyte count at first day of apheresis (p=0.006) were important factors affecting peripheral stem cell mobilization. Conclusion: Patient s diagnosis, mobilization with filgrastim and Fresenius apheresis device, peripheral blood leukocyte count at the first day of apheresis seem to be important in affecting peripheral stem cell mobilization.
Periferik hematopoietik kök hücre nakli yapılan hastalarda kök hücre mobilizasyonunu etkileyen faktörler
Keywords: Genel ve Dahili Tıp