Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyelinin incelenmesi ve optimal kullanım kriterlerinin saptanması - Çabuk, Ali Sinan (My University, 2000)
Dünyamızda enerji ihtiyacı her yıl yaklaşık olarak % 4-5 oranında artmaktadır. Buna karşılık bu ihtiyacı karşılayan fosil yakıt rezervi ise daha hızlı bir şekilde azalmaktadır. Ayrıca fosil yakıtların çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin giderek artması , başta gelişmiş ülkeler olmak üzere birçok ülkeyi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmayı sevk etmiştir . Rüzgar enerjisi tükenmeyen gücü , çevresel etkileri en az olan , emniyetli ve gelecek nesilleri etkilemeyen bir enerji kaynağı olarak ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı ; Türkiye'deki rüzgar enerjisi potansiyelini incelemek ve rüzgar enerjisinden en etkili şekilde yararlanılmasını sağlayacak uygulamaları ortaya koymaktır. Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, rüzgar enerjisinin oluşumu , özellikleri , tarihçesi ve dünyadaki durumu özetlenmiştir. İkinci bölümde Türkiye'deki rüzgar enerjisinin durumu ve kullanımı incelenmiştir. Üçüncü bölümde rüzgar makinalarının sınıflandırılması ve rüzgar enerjisi dönüşüm sistemlerini oluşturan parçalardan bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde rüzgar türbinlerinin uygulama alanları özetlenmiştir. Beşinci bölümde rüzgar enerjisinin çevreyle olan ilişkileri incelenmiştir.

World energy consumption has been increasing every year at % 4-5 percent. Fossil oriented conventional energy resources have been increasing aganist this. Fossil energy resources have been creating enviromental problems. For that reason developing countries have started using renewable energy resources. Wind energy is unexhausted, safe and environmentaly friend energy resource. This features makes wind energy one of the leading renewable energy resource. The aim of this study is to examine wind energy potential in Turkey and bring out the applications done on the same subject in our country. This research has five chapters. In the first chapter, existence of wind energy, features, histories and situation in the world are summarized. In the second chapter wind energy situation in Turkey explained and applications in our country discussed. In the third chapter classification of wind energy machines are done and wind energy conversation systems are described. In fourth chapter applications of wind turbines are explained. In the last chapter wind-environment relations are explained.
Keywords: Elektrik enerjisi_Üretim; Rüzgar enerjisi; Rüzgar mühendisliği; Uygulamalı fizik