Yetişkinlerin Küresel Isınma ile İlgili Bilgi Düzeyleri ve Geri Dönüşüm Farkındalıkları - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Bu araştırmanın amacı, yetişkinlerin küresel ısınma ile ilgili bilgi düzeyleri ve geri dönüşümfarkındalıkları ile cinsiyet, yaş ve eğitim durumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanınörneklemini İstanbul’un Eyüp, Beşiktaş, Bayrampaşa ve Gaziosmanpaşa halk eğitim merkezlerindeçeşitli kurslara katılan amaçlı ve kolay ulaşılabilir örneklem yöntemiyle seçilen 261 kursiyeroluşturmaktadır. Araştırmada survey (anket) yöntemi kullanılmış olup, veri toplama aracı olarak ikibölümden oluşan bir anket kullanılmıştır. Veriler t testi, ANOVA ve non-parametrik Ki-Kare testikullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgularda, küresel ısınma bilgi düzeylerinde cinsiyet veyaş değişkenine göre farklılık görülmezken, eğitim durumuna göre farklılıklar olduğu,üniversite/yüksek lisans mezunu yetişkinlerin küresel ısınma bilgi düzeylerinin daha yüksek olduğubelirlenmiştir. Yetişkinlerin büyük bir bölümü geri dönüşüm amblemini daha önce gördüklerini veambalaj atıklarının geri dönüşümü konusunda bilgi sahibi olduklarını bildirmişlerdir. Yetişkinleringeri dönüşüm ile ilgili bilgiyi en çok, sırasıyla, televizyon, belediye afiş/ broşürleri ve internetüzerinden edindikleri, kadınların daha çok televizyonu, erkeklerin ise interneti bilgi edinme kaynağıolarak kullandıkları tespit edilmiştir.

The purpose of this research was to examine adults’ knowledge levels of global warming and their awareness of recycling with respect to the criteria of gender, age and education. The participants were 261 adult trainees, chosen using purposeful and convenient sampling, from the Public Education Centers of Istanbul: Eyüp, Besiktas, Bayrampasa and Gaziosmanpasa. The survey method was used and the data was collected using a two parts survey. The data was analyzed using t-test, ANOVA and Chi-Square tests. Based on the findings, the levels of knowledge about global warming showed no significant differences among adults in terms of gender and age. On the other hand, education level was found to be a significant determining factor. The knowledge level of global warming was significantly higher for the adults having undergraduate/graduate degrees. Most adults reported that they had already seen the recycling symbol and had knowledge of the recycling of packaging waste. The most prevalent sources of information for recycling were found to be television, municipality banners, brochures and the internet; the female participants widely used television while the male participants generally used internet as the sources of information for recycling.
Global Warming Knowledge Levels and Recycling Awareness in Adults
Keywords: Davranış Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları