ABD’deki mortgage uygulamalarının amerikan ekonomisi üzerine etkileri ve Türkiye’ye yansıması - Çelik, Selmin (My University, 2010)
Gayrimenkul Finansmanı, İpotek, Menkulleştirme, ABD Mortgage Sistemi, ABD Mortgage Krizi, Amerikan Ekonomisi, Ekonomik Kriz, Türkiye Ekonomisi

ABD’DEKİ MORTGAGE UYGULAMALARININ AMERİKAN EKONOMİSİ ÜZERİNE ETKİLERİ VE TÜRKİYE’YE YANSIMASI Toplumların en önemli ihtiyaçlarından birisi olan konutun edinimine yönelik birçok finansman sistemi geliştirilmiştir. Bu finansman sistemlerinden birisi de Mortgage’dir. Mortgage sisteminin en iyi uygulandığı ülke olan Amerika’daki uygulamasında hem Amerikan ekonomi politikaları hem de sistemin etkin işleyişini bozan uygulamaların sisteme dâhil olması sebebiyle ABD Mortgage Sisteminde kriz yaşanmıştır. Küresel finansal piyasaların sıkı ve yoğun ilişkilere sahip olması da ABD Mortgage piyasasında ortaya çıkan bu krizin küresel piyasalara sıçramasına sebep olmuş ve mortgage krizi küresel krize dönüşmüştür. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerinin krizden etkilenmesi, dış ticaretinin büyük bir kısmını bu ülkelerle gerçekleştiren Türkiye’nin de etkilenmesine yol açmıştır. Bu çalışma ile Amerika’da krize sebep olan mortgage piyasasının gelişimi ve değişimiyle birlikte krizin gelişim süreci ve sonuçları ve küreselleşen bu krizin Türkiye ekonomisine etkileri anlatılmaya çalışılmıştır. Krizin Türkiye’ye etkilerine bakıldığında; Türkiye krizden bankacılık sektörü ve finans piyasalarından ziyade reel sektör üzerinden etkilenmiştir. Housing Finance, Mortgage, Securitization, USA Mortgage System, USA Mortgage Crisis, American Economy, Economic Crisis, Turkish Economy ABSTRACT USA MORTGAGE APPLICATIONS’ EFFECTS ON THE U.S. ECONOMY AND ITS REFLECTIONS TO TURKEY Numerous financial systems have been developed in order to housing which is the fundamental necessity of the societies. One of these finance systems is mortgage. In the USA which is the best developed country concerning mortgage system, a crisis in mortgage system was experienced due to the involvements of either US economy politics or applications disturbing the effective operation of the system. Since the global financial markets have tight and intense relationships, this crisis appeared in USA mortgage market bounced on global markets and therefore mortgage crisis turned into a global crisis. Particularly the European Union Countries affected from the crisis influenced Turkey which realizes the important part of its foreign trade with them. In this study, the development and changes in the mortgage market causing crisis in USA have been attempted to be explained with its developmental process and results; and its effects on Turkey economy. Regarding the effects of the crisis on Turkey, Turkey has been affected at real sector rather than banking sector and finance markets.
Keywords: Mortgage; Muhasebe; Türkiye_Gayrimekul_Amerika