Coso iç kontrol modelinde risk değerlendirme faaliyetleri - TÜREDİ, Hasan; KOBAN, Ahmet (My University, 2017)
İşletmeler belirli amaçlarla kurulmakta ve hedeflerini gerçekleştirecekleri faaliyetleri sürdürürken sürekli risk ve belirsizliklerle karşılaşmaktadırlar. İşletmelerin sonsuza dek yaşayacakları varsayılmaktadır. İşletmenin sürekliliği olarak adlandırılan bu kavram, kurumun değişen dışsal koşullara sürekli uyum sağlayabilmesini, hayatta kalmasını sağlayacak özel yetkinlikler geliştirmesini ve maruz kaldığı riskleri değerlendirip yönetebilmesini gerektirmektedir. COSO iç kontrol çerçevesi, kurumların sürdürülebilir başarıyı yakalayabilmesinin ön koşullarından biri olan iç kontrol yapısının kurulması, yönetilmesi ve gözetilip geliştirilmesini amaçlayan ve uygulamaya yönelik önerileri bulunan uluslararası iş dünyasında geniş kabul görmüş bir yaklaşımdır. COSO iç kontrol yapısının beş ana unsurundan biri olan risklerin değerlendirilmesi, işletmelerin maruz kaldığı riskleri tanımlayıp değerlendirdikten sonra önem derecesini de dikkate alarak en doğru yöntemlerle yönetmesini kapsamaktadır. Bu çalışmada COSO iç kontrol yapısı ve unsurları tanıtılmış ve risklerin değerlendirilmesi kavramı, reel sektörden örnekler verilerek irdelenmiştir.
Keywords: COSO; İç kontrol; Risk değerlendirme