Poliüretan köpüklerin ses absorpsiyon özelliklerinin geliştirilmesi - Karul Beslen, Tuğçe (My University, 2025)
Gelişen teknolojiyle birlikte kimya sektöründe ve sanayide birçok değişiklik meydana gelmektedir. Karbon ayak izinin azaltılması, bu değişikliklerin en önemlilerinden biridir. Örneğin otomotiv sektöründe benzinli araçların yerini elektrikli araçlar almaktadır. Bu değişimler oldukça çevreci olmakla birlikte, kullanıcı memnuniyetini de göz önünde bulundurmak gerektiğinden oluşabilecek sorunlara da uygun çözümler geliştirmek gerekmektedir. Benzinli araçlarda duyulan motor sesi elektrikli araçlarda yoktur. Bu durum sürüş esnasında yol, lastik gürültüsü ve dış gürültülerin araç içinden daha fazla duyulmasına sebep olmaktadır. Ayrıca aküden gelen sıcaklık da bir başka sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu amaçla gözenekli yapıya sahip poliüretan malzemeler kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında ses absorbsiyonu sağlayacak gözenekli poliüretan malzemeler geliştirilmiştir. Poliüretan köpük malzeme içerisinde ses absorpsiyonu sağlaması amacıyla grafen oksit katkı eklenmiştir. Fakat grafen oksit homojenlik probleminden dolayı genellikle polimer veya diğer nanoparçacıklarla beraber kullanılmaktadır. Bu katkılarla beraber grafen oksit daha düzenli dağılım göstermektedir. Bu tez çalışmasında literatürdeki çalışmalardan farklı olarak, grafen oksit derin ötektik çözücü (deep eutectic solvent) (DES) ile poliüretan sistemi içerisinde dağıtılmıştır. Kullanılacak DES’in poliüretan köpük için katalitik etki, mekanik özelliklerin gelişmesi ve toksik olmaması sebebiyle çevre dostu olma özellikleri kazandırılmıştır. Aynı zamanda DES-grafen oksit yapısının sıvı olması uygulamada büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bu tez çalışmasında öncelikle farklı içeriklere sahip DES hazırlanmış ve grafen ile DES-grafen oksit kompleksleri oluşturulmuştur. Bu kompleksler farklı oranlarda poliol ve izosiyanat içerisine eklenerek farklı içerik ve oranlarda poliüretan köpükler hazırlanmıştır. Hazırlanan köpüklerin yapısal, termal, mekanik, ısı ve ses absorpsiyon ve ses iletim kaybı (transmission) özellikleri incelenmiştir.

With advancing technology, many changes are occurring in the chemical industry and manufacturing. One of the most important of these changes is the reduction of the carbon footprint. For example, in the automotive industry, electric vehicles are replacing gasoline-powered ones. While these changes are environmentally friendly, it is also necessary to develop suitable solutions for potential issues, considering user satisfaction. The engine noise in gasoline vehicles is absent in electric vehicles, leading to increased perception of road, tire, and external noises inside the vehicle during driving. Additionally, the heat from the battery is another issue. For this purpose, porous polyurethane materials are used. In this thesis, porous polyurethane materials that provide sound absorption have been developed. Graphene oxide was added to the polyurethane foam material to enhance sound absorption. However, due to the homogeneity problem, graphene oxide is usually used together with polymers or other nanoparticles. With these additives, graphene oxide shows a more uniform distribution. Unlike studies in the literature, in this thesis, graphene oxide was dispersed within the polyurethane system using a deep eutectic solvent (DES). The DES used provides the polyurethane foam with catalytic effects, improved mechanical properties, and environmental friendliness due to its non-toxic nature. Additionally, the liquid state of the DES-graphene oxide structure offers significant practical advantages. In this thesis, DES with different contents was first prepared, and DES-graphene oxide complexes were formed. These complexes were added to polyol and isocyanate in different ratios to prepare polyurethane foams with varying contents and proportions. The structural, thermal, mechanical, heat, and sound absorption and transmission properties of the prepared foams were examined.
Improvement of sound absorption properties of polyurethane foams
Keywords: DES; Grafen Oksit Polyurethane; Graphene Okside; Polimerler; Poliüretan; Polymers; Ses Absorpsiyonu; Sound Absorption; Technology; Teknoloji; Transmission; Transmisyon