Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan hastaların sık hastaneye yatışlarının ruhsal durumlarına ve yaşam kalitesine etkilerinin değerlendirilmesi - Türk, Duygu (My University, 2006)
Bu çalısma, _stanbul il sınırları içinde bulunan bir gögüs ve kalp damar hastalıkları egitim ve arastırma hastanesi, gögüs hastalıkları servislerinde kronik obstrüktif akciger hastalıgı (KOAH) olan hastaların, sık hastaneye yatıslarının ruhsal durumlarına ve yasam kalitesine olan etkilerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıs ve gerçeklestirilmistir. Ocak ve Mart 2005 tarihleri arasında hastaneye yatan ve arastırma kriterlerine uygun olan 150 KOAH’lı hasta örnekleme alınmıstır. Verilerin toplanmasında üç form kullanılmıstır. Birinci form; arastırmacı tarafından literatüre dayandırılarak gelistirilen, sosyodemografik özellikleri, aile özelliklerini ve destege olan gereksinimlerini belirlemeye yönelik toplam 10 soruluk “bilgi formu”dur. _kinci form; yasam kalitesini ölçmek üzere Ware tarafından gelistirilen (53), Pınar (44) tarafından ülkemize uyarlanan SF-36 (Short form healt survey-36) ölçegidir. Üçüncü olarak ise; Zigmond tarafından gelistirilen(57), Aydemir (8) tarafından geçerlilik ve güvenilirligi yapılmıs “Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçegi” kullanılmıstır (HAD). Anksiyete ve depresyon ölçegi ile; çalısma durumu, çevreden alınan destek ve günlük yasam islevlerini yerine getirmede gereksinim duyma arasında istatiksel olarak ileri düzeyde anlamlı bir iliski bulunmustur (p<0.05). SF-36 yasam kalitesi ölçeginin alt boyutlarını puan ortalamaları ile; hastalık süresince aile ve çevreden alınan destege göre, günlük yasam islevlerini yerine getirmede destege ihtiyaç duyma arasında istatiksel olarak anlamlı bir iliski bulunmustur (p<0.05). KOAH’lı hastaların yasam kalitesinin alt boyutları ile HAD ölçegi arasındaki iliskiyi belirlemek amacıyla yapılan korelasyon analizi sonucuna göre fonksiyonel durum, iyilik hali, genel saglık anlayısı ile bireylerin toplam yasam kalitesi puanları arasında istatiksel olarak anlamlı bir iliski bulunmustur (p<0.05).

This study has been designed and performed to define the effects of hospitalization frequency to psychologigal mood and life quality of chronic obstructive pulmonary disease(COPD) patients. The participants were chosen among the COPD patients who were treated in the thoracic diseases department of a Cardio-Thoracic Deseases Reaserch Hospital in Istanbul as inpatients. The universe consisted of 150 COPD patients who were hospitalized between the dates of January 2005 to March 2005 and suitable for the criteria of the research. There were three questionare forms.The ‘first’ questionare was developed according to the current literature,with the aim of defining the socio-demographic features, family characteristics and the need of support of the COPD patients. The ‘first’ questionare consisted of 10-question-form that goaled to collect data belonging to the participitants. The ‘second’ questionare was the SF-36 (Short Form Health Survey-36) scala that was develped by ‘Ware (53)’ to define the life quality level.and adapted to Turkey by ‘Pınar (44)’ The ‘third questionare’ was ‘Hospital Anxiety & Depression(HAD)’scale which was developed by’ Zigmond et al (57)’ and adapted to Turkey by ‘ Aydemir(8)’ There is a statistical difference between the work-statussbeeing supported by the environment and managing the daily activities according to Anxiety&Depression sacale (p<0.05). There is a statistical difference between the avarage score of the subgroups of SF-36 Scale, physically beeing fit/ exhausted, changes in health status in time, and being supported by environment (family, friend…etc) (p<0.05). According to the ‘Correlation Analysis’ that has been performed to define the relation between HAD Scale sore and the scores of Life Quality Scale subgroups, there is statistical difference between fonctional status of the person (managing daily life), well-being status, general ‘health’ perception of the COPD patients (p<0.
Keywords: Depresyon_Hastaneler; Psikolojik Durum; Stres (Psikoloji) _Hastalıklar