Doğum sonrası dönemde depresyona yatkınlığın güvenlik his düzeyi ile ilişkisi - Baykal, Semiha (My University, 2020)
Amaç: Annelerin doğum sonu dönemde depresyona yatkınlığı ve güvenlik his düzeylerinin ilişkisinin belirlenmesi.Gereç ve yöntem: Araştırma tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırmanın örnek büyüklüğü %80 güven aralığı baz alınarak 158 olarak hesaplanmıştır. Edinbugh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği ve Annelerin Doğum Sonrası Güvenlik Hisleri Ölçeği ve araştırmacı tarafında oluşturulan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır..Bulgular: Olguların yaş ortalaması 29,44±5,76 olarak hesaplandı. %43,3’ünün üçüncü ve daha fazla, %35’inin ilk ve %21,7’sinin ikinci gebeliğiydi. %61,1 ile çoğunluğun doğum tipi sezeryandı. Doğumdan sonra geçen ortalama gün sayısı 9,29±2,12’ydi. Gebelik öncesinde sigara kullananların oranı %16,7 iken, bu oran gebelik sürecinde %10’a düşmüştü. Olguların %10 çocuk bakımında kendisini yalnız hissederken, %13,9’u kısmen yalnız hissetmekteydi. Depresyon düzeyi ile güvenlik hissi faktörlerinden güçlendirici davranış arasında negatif yönlü ve zayıf düzeyde, genel iyilik arasında negatif yönde ve orta düzeyde, aile bağları ile negatif yönde ve orta düzeyde, emzirme davranışı ile negatif yönde ve orta düzeyde ilişkiler bulundu. Sonuç: Postpartum depresyonun %30’u güvenlik hissine bağlıdır. Genel iyilik hali, depresyonu önemli ölçüde azaltmaktadır. Annelerde güvenlik his düzeyi arttırmak depresyon riskini azaltmak açısından önemli bir adım olacaktır.

Objective: Determination of the relationship between the tendency to depression in the postpartum period and the level of security for mothers.Material and methods: The research is a descriptive study. Sample size 80% confidence interval, the minimum number of cases was determinated 158. The Edinbugh Postpartum Depression Scale and Mothers' Postpartum Security Feelings Scale and the Personal Information Form created by the researcher were used. Results: The mean age of the cases was calculated as 29.44 ± 5.76 years. 43.3% had their third and more pregnancies, 35% had their first pregnancies and 21.7% had their second pregnancies. The delivery type of the majority was cesarean with 61.1%. The average number of days after birth was 9.29 ± 2.12. While the rate of smokers before pregnancy was 16.7%, this rate dropped to 10% during pregnancy. While 10% of the cases felt lonely in child care, 13.9% felt partially lonely.. Negative and weak relationships were found between the level of depression and empowering behavior which is one of the factors of feeling of security. On the other hand depression was negatively and moderately correlated with general well-being, negatively and moderately correlated with family ties, and negatively and moderately correlated with breastfeeding behavior. However, a moderate and negative correlation was found between the total sense of security and depression.Conclusion: 30% of postpartum depression is due to a sense of security. General well-being significantly reduces depression. Increasing and lowering the level of safety in mothers will be an important step to share.
Keywords: anneler; doğum sonrası dönem; Ebelik; güvenlik hissi; Health; Midwifery; mothers; Postpartum depression; Postpartum depresyon; postpartum period; Sağlık; sense of security