Development a methodology for investigating motion sickness in context of autonomous driving - Yıldırım, Abdulkadir (My University, 2021)
Otonom taşıtlar; araç mekaniği, elektroniği, gelişmiş kontrol ve bilişim sistemlerinibütünleştiren, otonomluk düzeyine göre bağımsız karar verebilme yetenekleri iledonatılmış, özerk, insan sürücüsüz ya da robotik karayolu araçlarıdır. Araçların otonomlukya da otomasyon düzeyleri SAE J3016’ya göre 6 seviyede (0-5) incelenmektedir. Seviye 3ve üstü otomasyona sahip araçlar, belli düzeyde tek başına sürüş gerçekleştirebilmektedir.Bu durum sürücünün her zaman yola odaklanmasını gerektirmeyen görevleri de yerinegetirmesine ve böylece sürücü ve yolcu rolleri arasında geçiş yapmasına olanaktanımaktadır. Araştırmalar, insanların yolcu oldukları sırada hareket hastalığından muzdaripolabileceğini, ancak bu rahatsızlığı araç kullanırken yaşamayabileceklerini göstermiştir.Hareket hastalığını en aza indirmek ve hareket konforunu artırmak konseptler geliştirilebilirve test çalışmaları yapılabilir. Ancak test platformunun tasarımı ve geliştirilmesi içinyapılandırılmış ve güvenilir bir metodoloji eksiktir. Bu açığı kapamak amacıyla buçalışmada, çeşitli geliştirme metodolojileri üzerine bir benchmark çalışması yapılmış vebundan ilham alınarak hareket hastalığı test platformu tasarımı için sıralı adımlar içerenyeni bir metodoloji geliştirilmiştir.

Autonomous veicles are integrated with vehicle mechanics, electronics, advanced controland information systems, equipped with independent decision-making capabilitiesaccording to the level of autonomy. According to SAE J3016, the autonomy or automationlevels of vehicles are classified in 6 levels (0-5). Vehicles with level 3 and higherautomation can drive alone at a certain level. This enables the driver to perform tasks thatdo not always need to be focused on the road, thereby switching between driver andpassenger roles. Studies have shown that people may suffer from motion sickness whilethey are passengers, but might not experience this discomfort while driving. Concepts canbe developed and testing can be done to minimize motion sickness and increase motioncomfort. However, a structured and reliable methodology for the design and developmentof the test platform is missing. In order to fill this gap, a benchmark study was conductedon various development methodologies in this study and a new methodology includingsequential steps was developed for motion sickness test platform design.
Keywords: Development methodology; Geliştirme Metodolojisi Autonomous driving; Hareket Hastalığı; Makine mühendisliği; Mechanical engineering; Motion sickness; Otonom Sürüş