Reklam etkinliği açısından tanınmış kişiler ve bir araştırma - Bakır, N. Ozan (My University, 2007)
Günümüzde çok fazla benzer ürün veya hizmet söz konusudur. Tüketicinin herhangi özel bir ürünü veya hizmeti kullanılması için ürünün tüketiciye sağladığı fayda ya da başka bir değişle ürünün çekirdek boyutu hiçbir zaman yeterli olmayacaktır. Çünkü tüketicilere sat›n alınmak üzere sunulan ürün veya hizmetlerin belirli kişilik özellikleri ve imajları taşımaktadır. Bunu ifade etmenin en etkili yollarından biri ise bu ürün veya hizmeti ürünle örtüştürebilecek bir tanınmış kişi ile tanıtma stratejisidir. Bu çalışmanın temel amacı, televizyon reklamlarında çok sık kullanılan tanınmış kişilerin, reklamın etkinliği açısından tüketicilerce nasıl algılandığına yönelik bir araştırmadır. Bu tez çalışması literatür taraması ve uygulama çalışması olarak iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, öncelikle reklam konusundaki temel kavramlar, reklamcılığın tarihsel gelişimi, reklamın amaçları ve reklam sınıflandırılmalarının yanı sıra reklamın önemine değinilmektedir. Reklam etkinliği ve reklam etkinliğinin ölçülmesi kavramlarına açık bir şekilde değinilerek, reklam etkinliğinin ölçülmesinde kullanılan kriterler, reklam etkinliğinin ölçülmesinin önemi ve reklam etkinliğinin ölçülmesinde karşılaşılan güçlükler ele alınmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde, reklam medyas›, televizyon reklamları ve televizyon reklamlarında tanınmış kişi kullanımı konuları ele alınmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise çalışmayla ilgili bir araştırmaya yer verilmektedir. Çalışmada veri toplama yöntemlerinden anket yöntemi kullanılmıştır, 350 kişiye yapılan bu anket sonucunda tanınmış kişilerin reklam etkinlik düzeyi araştırılmaktadır. Reklam, Reklam Etkinliği, Tanınmış Kişi

In today’s world there are too many similar products or services. Today, a product’s or service’s benefit is not enough as just a sole benefit, in other word core dimension is not enough to catch market demand. In consumer’s mind every product has an image and personality. Therefore, one of the best ways to explain products message is using celebrity whose image and personality overlap with product’s target perceptions. Basic intention of this study is examining effectiveness of celebrities on TV advertisements and efficiency of ads on consumers’ perception. This study consist of two main parts as literature research and implementation. In the first part of the study, principles of advertisement, history of advertisement, objectives of advertisements, classification of advertisement and significance of advertisements are mentioned. This first part also include effectiveness of advertisement and measuring this effectiveness, criterions of measurement and difficulties of measurements. In the second part, advertisement media, TV advertisements and using celebrities at TV ads are mentioned. In the third part, a research about study takes place. In the study, survey is used as way of gathering data. In conclusion of this survey, which is done with 350 people, effectiveness level of celebrities examined. Key Words: Advertisement, Advertising Effectiveness, Celebrity.
Keywords: Pazarlama; Reklam; Üretim Yönetimi