Osmanlı diplomatikasında Mülknameler - Taşkın, Nuri (My University, 2012)
Bu tez çalışmasında Osmanlı mülknamelerinden orijinal halde günümüze ulaşmış belgeler tespit edilip diplomatik bilimi bakımından değerlendirilmiştir. Diplomatik bilimi bakımından mülknameler herhangi bir bilimsel çalışmaya daha önce konu olmadığı için bu tezde mülknamelerin diplomatik tahliline ağırlık verilmiştir. Tez Giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte mülknamelerin Osmanlı diplomatikasındaki yeri hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde XIV.-XVII. yüzyıl mülknamelerinden seçilen örnek metinler öncelikle hukuki ve tarihi bakımından incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde mülknameler sahip oldukları diplomatik özellikler bakımından değerlendirilmiş ve diplomatik rükünler bakımından sınıflandırılarak incelenmiştir. Ekler bölümünde ise incelenen belgelerin transkripsiyon ve görüntülerine yer verilmiştir.

In this study documents from original Ottoman mulknames were identified and evaluated according to principles of diplomatic science. Since the mulknames have not been examined in this way before this theses is one of the first studies focusing on the diplomatic examination of the mulknames. The current study consists of an introduction followed by three parts. The introduction part gives information about the role of the mulknames in Ottoman diplomacy. In the first part examples of mulknames from the XIV.-XVII. century were examined juridical and historically. In the second part the mulknames were evaluated and examined by their diplomatic features and categories. The appendix consists of the documents’ transcriptions and images.
Keywords: Belge Yönetimi; Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918_Mülkname