Dergilerin hedef kitlesi ile bu dergilere reklam verenlerin hedef kitlesinin örtüşme oranının saptanması - Tuna, Merve (My University, 2000)
Günümüzde firmaların pazarlama faaliyetleri içersinde vazgeçilmez bir faktör haline gelen reklam, çok karmaşık, dikkat ve özen gerektiren faaliyetler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Başarılı bir reklam için öncellikle doğru bir reklam stratejisi oluşturmak gerekmektedir. Bir reklamın stratejisi ise daha çok reklamın hedeflerini kapsayan, reklamın seslendiği hedef kitleyle ilgili bir terimdir. Üzerinde durulması gereken bir nokta ise reklam mesajlarıdır. Çünkü reklam mesajlarının belirlenmesi hedef kitle ile bağlantılıdır. Dolayısıyla genelde reklam stratejisi, özelde reklam mesajı tamamen hedeflenen kitleye bağlıdır. Bu noktada reklam medyası önem kazanmaktadır. Reklamın başarısı açısından, medyanın izin verdiği ölçüde hedef kitlenin belirlenmesi ve sınırlarının çizilmesi yararlı olmaktadır. Araştırmanın konusu da bu noktadan yola çıkılarak belirlenmiştir. Reklam mesajlarını hedef kitlelere ulaştıran medyalar çok çeşitli olmakla beraber, araştırmada dergi mecrası ele alınmıştır. Araştırmada dergilerin ve firmaların, reklamın başarısı açısından hedef kitlelerinin birbirine uygun olup olmadıkları araştırılmıştır. Derginin diğer reklam araçlarından üstün olan özellikleri belirlenmiş ve reklam verene seçicilik, baskı kalitesi , uzun ömürlü olma, düzenli takip edilme gibi özellikleri nedeniyle kolaylık sağladığı belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda bir reklam kampanyasının başarısının iyi planlanmışbir reklam stratejisinin yanında doğru medya seçimiyle de bağlantılı olduğu belirlenmiştir. Çünkü her reklam aracı farklı kişilere seslenir. Araştırmada da incelenen dergiler ile bu dergilere reklam veren firmaların hedef kitlelerinin birbirine uygun olduğu belirlenmiş ve dergi reklamlarından yararlanan bu firmaların satışlarında artış olmuştur. Dergilerin sahip olduğu özelliklerden yararlanmak ancak doğru hedef kitle belirlemesi ile mümkün olmaktadır. Bir dergi reklamının medya planlama sürecine gerekli özen ve dikkat gösterilirse, dergilerin reklamverene sağladığı tüm avntajlar, reklamın lehine işleyecek ve reklam amaçlarına başarılı bir şekilde ulaşacaktır. THESIS

The contemporary advertising which has became an essential factor in the firm's marketing activities, emerges by the complex activities that needs great care and attention. Firstly, to create a successful advertising campaign, there must be a right advertising strategy. An advertising strategy is a term about the target group of the advertisement and covers the targets of the campaign. At this point, The advertisement media acquires importance. Defining the target group by the quantity that media allows and drawing the margins are being useful for the achievement of the advertisement. The theme of the research has also been defined by that point. The media that transport the advertising messages to the target groups are various. But in our research the magazines have been examined. The suitability of the target groups of the magazines and firms have been searched for the success of the advertisement. The preferable specialities of the magazines defined as, selectivity, high-print quality, long life and prestige. As a conclusion, these results have been defined as a summary ; - The success of an advertising campaign is connected with the advertising strategy and the right media perception. - The important point is the suitability of the target groups of the advertising mean and the firms. - The magazines and the firms which have been examined at the research are defined suitable and the firms that used the magazines for their advertisement increased their sales. İf necessary care and attention is indicated to a magazine advertisement's media planning period, all of the advantages of the magazines will support the advertisement and achieve it's purposes successfully.
Keywords: Reklamcılık-Dergiler