Aritmetik işlemlerden cebire geçişte öğretmen yaklaşımlarının incelenmesi - Bozkaya, Canan (My University, 2020)
Matematik eğitimi öğrencilerin düşünce düzeylerinin gelişiminde özellikle çıkarım yapabilmelerine olanak sağlayan temel yargıyı oluşturmaktadır. Öğrencilerin düşünme biçimleri incelendiğinde özellikle cebirsel düşünme düzeylerinin zayıf olduğu görülmektedir. Bu zayıflık öğrencilerin problem çözme becerilerindeki çeşitliliğe, diğer alanlardaki performanslarına, gelecekteki akademik başarılarına kadar etki etmektedir. Ortaokul altıncı sınıf düzeyinde öğrenciler cebirsel ifadelerle ilk kez karşılaşmaktadırlar. Yapılan çalışmalar, öğrencilerin cebir konusunda oldukça ciddi kavram yanılgılarına sahip olduğunu, cebirsel düşünceyi probleme uygulamada zorluklar yaşadığını göstermektedir. Cebir kavramı öğreniminde öğrencilerin karşılaştığı bu zorluklar ve yanılgılar, bizlerde aritmetik işlemlerden cebirsel işlemlere geçişin nasıl yapıldığına dair soru işaretleri uyandırmaktadır. Araştırmanın temel amacı, aritmetikten cebire geçişte öğretmenlerin kullandıkları farklı yöntemlerin incelenmesi esasına dayanmaktadır. Cebir kavramının nasıl öğretileceğinden çok, öğretimde öğretmenlerin ortaya koyduğu farklı kavramsal araçlar, yaklaşımlar sunulması hedeflenmiştir. Bu amaca uygun olarak nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. 2018-2019 eğitim öğretim yılında ortaokul altıncı sınıfta görev yapmakta olan on farklı matematik öğretmeni ve öğrencileriyle yapılan mülakatlar ve ders analizleri sonucu veriler toplanarak ayrıntılı şekilde sunulmuştur. Çalışmanın sonunda elde edilen bulgulardan hareketle, öğretmenlerin aritmetikten cebire geçişte çok farklı yöntemler kullandıkları belirlenmiş, kullanılan bazı yöntemlerin öğrencilerin cebir kavramını anlamlandırma, problem çözme ve cebirsel akıl yürütme becerilerine olumlu yönde etki ettiği saptanmıştır.

Mathematics education constitutes the basic judgment that allows students to make inferences especially in the development of thought levels. When the students' thinking styles are examined, it is seen that especially the levels of algebraic thinking are weak. This weakness affects the diversity of students' problem-solving skills, their performance in other fields, and their academic success. At the sixth grade, the students encounter their algebraic expressions for the first time. Studies show that students have serious misconceptions about algebra, and that algebraic thinking has difficulties in applying the problem. These difficulties and misconceptions faced by students in the study of the concept of algebra raise questions about how the transition from arithmetic operations to algebraic operations is done. The main purpose of the study is to examine different methods used by teachers in the transition from arithmetic to algebra. It is aimed to present different conceptual tools and approaches that teachers use in teaching rather than how to teach the concept of algebra. Qualitative research method was used for this purpose. The data gathered from the sixteenth-grade primary school teachers and their students in the 2018-2019 academic year were gathered and presented in detail. Based on the findings obtained at the end of the study, it was found that teachers used many different methods in the transition from arithmetic to algebra, and it was found that some of the methods used had a positive effect on students' understanding of algebra concept, problem solving and algebraic reasoning skills.
Investigation of teacher approaches in the transition from arithmetic procedures to algebra
Keywords: Algebraic Thinking; Cebire Geçiş; Cebirsel Düşünme; Matematik; Matematik Eğitimi; Mathematics; Mathematics Education; Öğrenim ve öğretim; Problem Çözme Algebra; Problem Solving; Study and teaching