Çalışanların tükenmişlik düzeyi ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik bir araştırma - İnanç, Mustafa (My University, 2013)
Özellikle yoğun müşteri ilişkileri kapsamındaki mesleklerde en sık görülen tükenmişlik, önlem alınmazsa veya mücadele edilmezse işten ayrılma niyetini tetikleyen ve sonunda işten ayrılmaya kadar varan bir sürece sebep olmaktadır. Bu süreç, örgütlere maliyet, çalışanlara ise hem maliyet getirmekte hem de çalışanların sağlık durumlarını tehdit altına alarak biyolojik anlamda ciddi zararlar verebilmektedir. Bu araştırmanın temel amacı; Tükenmişlik (duygusal tükenmişlik, duyarsızlaşma, kişisel başarı noksanlığı) ile işten ayrılma niyeti boyutlarının birbiriyle olan ilişkilerini incelemek ve birbirlerini nasıl etkilediğini ortaya koymaktır. Araştırma dahilinde İstanbul ilinin Şişli ilçesi içindeki özel sermayeli on iki mevduat bankasındaki 137 beyaz yaka çalışanına anket ile kişisel bilgi formu, Maslach Burnout Inventory (MBI) Tükenmişlik Ölçeği ve işten ayrılma niyeti ölçeği uygulanarak tükenmişlik ve işten ayrılma niyeti düzeyleri üzerine SPPS for Windows 17.0 programında istatistiksel analizler yapıldı. Araştırma sonuçları, tükenmişliğin özellikle duygusal tükenme boyutunun işten ayrılma niyeti üzerinde çok güçlü şekilde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. kenmişlik, İşten Ayrılma Niyeti

Burnout is mostly seen in particular in the occupations under the scope of dense customer relations burnout, it leads to a stage which triggers leaving the job and which ends up with leaving the job ultimately if precautions are not taken or if not struggled with. For organisations, this process causes a cost and for the workers, it both causes a cost and also threatens the health conditions of the workers and thereby causes great damages in biological terms. The main object of this research is to examine the relations of the dimensions of burnout (emotional exhaustion, desensitisation, personal accomplishment deficiency) and the intention of intent to leave the job and to set forth how they influence each other. Within the research, a questionnaire has been applied for 137 white collar employees in two banks of deposit with private capital located in Istanbul City Şişli district and personal information form, Maslach Burnout Inventory (MBI) burnout Scale and scale of intent to leave the job and statistical analyses have been made on the burnout and intent to leave the job levels via the SPPS for Windows 17.0 programme. The outputs of the research demonstrate that in particular the emotional exhaustion dimension of the burnout is strongly effective on the intent to leave the job. Burnout, Intent to Leave
Keywords: Başarısızlık (Psikoloji); Örgütsel Başarı; Tükenmişlik (Psikoloji); Yönetim