Spotify platformundaki Amerika, Avusturalya, İngiltere ve Türkiye’de yayınlanmış sekiz çocuk albümünün karşılaştırmalı incelemesi - Kurtoğlu, Sümeyye (My University, 2022)
Bu araştırmada Amerika Birleşik Devletleri İngiltere, Avusturalya ve Türkiye’den seçilen dördü dinî içerikli, dördü eğlence içerikli olmak üzere toplam sekiz çocuk albümünün karşılaştırmalı müziksel analizi yapılmak istenmiştir. Araştırma sahasına giren toplam yüz on yedi şarkı bulunmaktadır. Araştırmanın amacı; “Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Avusturalya ve Türkiye’de yayınlanan çocuk müziği albümlerinin temel özellikleri nelerdir?” sorusunun cevabını aramaktır. Araştırmada cevap aranacak on dört husus: “Vokal özellikler, tonal özellikler, karar sesleri, ses aralıkları, şarkı hızları, enstrüman kategorileri, kullanılan enstrümanlar, yaylı çalgılar grubu kullanımı, tür sınıflaması, terennüm kullanımı, doğal efekt kullanımı, resitatif kullanımı, eser bitiş şekilleri ve fade out kullanımı” şeklindedir. Albüm dinlemeleri sonucunda elde edilen veriler Microsoft Excel üzerine işlenmiş, daha sonra tablo ve grafiklere dönüştürülerek yorumlanmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda, ülkelere ait bazı bulguların birbirleriyle benzerlik gösterdiği, bazı bulguların ise birbirinden farklılık gösterdiği gözlenmiştir. Tüm ülkelerden seçilen şarkılarda koro veya back vokal eşliklerine yer verildiği, majör tonda şarkıların tüm ülkelerde çoğunlukta olduğu, karar sesleri ve ses aralıklarının değişkenlik gösterdiği sonucuna varılmıştır. Seçilen şarkıların çoğunluğunun andante ve moderato hızında olduğu, İngiltere ve Türkiye’de dijital alt yapı kullanımının öne çıktığı, klavyeli, telli ve vurmalı çalgıların başta Amerika Birleşik Devletleri’nden seçilen şarkılar olmak üzere tüm ülkelerde kullanıldığı, pop türünde şarkıların Avusturalya ve Türkiye’de öne çıktığı, Amerika Birleşik Devletleri’nde terennüm kullanımına diğer ülkelerden daha fazla yer verildiği sonuçlarına varılmıştır. Resitatif ve doğal efekt kullanımında Türkiye’nin, fade out kullanımında Avusturalya’nın öne çıkması, Amerika Birleşik Devletleri’nden seçilen şarkıların çoğunlukla müzik cümlesi ile bitmesi ulaşılan sonuçlar arasındadır.

This research aims to present a comparative musical analysis of eight children’s music albums from the United States, England, Australia, and Turkey. Four of these albums have religious themes, and three of them are entertainment themed. 117 songs in total have been studied within the scope of this research. The purpose of this research is to find an answer to this question: “What are the main qualities of children’s music albums released in the United States, England, Australia, and Turkey?” The study seeks answers in these fourteen aspects: “vocal qualities, tonal qualities, clausula, vocal range, tempo, instrument categories, instruments used in the piece, the use of string instruments, the classification of genres, terennüm kullanımı, the use of natural sound effects, the use of recitative, track ending styles and the use of fade-out.” After listening to the albums, the data has been processed in Microsoft Excel and transformed into charts and graphics to make sense of it. The study revealed that some findings from different countries are similar and that some findings are different. It has been concluded that albums from all countries include chorus or back vocals, they all have mostly major tones but differ in their clausula and vocal ranges. It has been found that most of the songs in these albums are andante and moderato, England and Turkey tend to use digital backing tracks, keyboard, string, and percussion instruments are mostly used in the United States but also in other countries, pop songs are more common in Australia and Turkey and the use of terennüm is more common in the United States compared to other countries. Recitative and natural sound effects are used more commonly in Turkish albums, fade-out is used more commonly in Australian albums, while songs in the American albums usually end with a musical sentence.
Keywords: children’s music albüms; Children's songs; çocuk albümü; çocuk müziği; Çocuk şarkıları; Digital media; Dijital medya; musical analysis; müzikal analiz Spotify Children’s music; Online social networks; Online sosyal ağlar; Spotify