Erol Güngör’ün örgün ve yaygın eğitim görüşleri (din eğitimine yönelik önerileri) - Er, Emine (My University, 2004)
Soyadı: Emine ER yat Prof. Dr. Halis AYHAN Tez türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Haziran 2004 Erol Güngör, Örgün ve Yaygın Eğitim, Din Eğitimi.

EROL GÜNGÖR'ÜN ÖRGÜN VE YAYGIN EĞİTİM GÖRÜŞLERİ (DİN EĞİTİMİNE YÖNELİK ÖNERİLERİ) Ülkemizin son asırda yetiştirdiği ilim ve fikir adamlarının en önemlilerinden biri olan Erol Güngör, kısa ömrüne rağmen, değeri, derinliği ve etkileri bütün çevreler tarafından kabul edilen müstesna bir ilim adamı, mütefekkir ve münevverdir. Tahlil ve terkiplerindeki tutarlılığı, ilmi vukûf ve akıcı üslûbu her kesimden insanın takdirini kazanmıştır. Yakın tarihimizin önemli simalarından, gerek sosyal psikoloji alanında yaptığı çalışmalarla, gerek idealist bir toplum adamı olarak kaleme aldığı yazıları ile dikkatleri çeken Erol Güngör, üzerinde yapılan pek çok çalışmaya rağmen düşünce dünyasının her geçen gün ilgisini çekmeye devam etmektedir. Erol Güngör'ün eserleri ve makaleleri ışığında, eğitim, din ve din eğitimi anlayışlarını ortaya koyarak, özellikle din eğitimi hususundaki önerilerini ifade etmeye çalıştığımız bu araştırma, giriş dışında üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Erol Güngör'ün hayatı, şahsiyeti ve eserleri yer almaktadır. İkinci bölümde; örgün ve yaygın eğitim görüşleri, üçüncü bölümde; din ve din eğitimine yönelik önerileri ele alınmıştır. Tezin sonuç bölümünde elde edilen bilgilerin genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Güngör, İnsanı anlamak için ilmi bilgiye ihtiyaç olduğu kadar, sanatçının sezgisine, ahlâkın müşahedesine, din adamının görüş açısına ihtiyaç vardır. bilgisinden hareketle, bir aydın ve sosyal-psikolog olmanın sorumluluğu gereği ülkemizin din eğitimi ve öğretimi ile bu dersin öğretmenlerinin, müfredatının ve öğretim yönteminin nasıl olması gerektiği konusunda son derece isabetli görüşler ileri sürmüştür. Name and Surname: Emine ER Field: Theology Programme: Religion Education Supervisor: Professor Halis AYHAN Degree Awarded and Date: Master - June 2004 Erol Güngör, Formal and Informal Education, Religion Education. ABSTRACT THE OPINIONS OF EROL GÜNGÖR UPON FORMAL AND INFORMAL EDUCATION (SUGGESTIONS ABOUT RELIGIONAL EDUCATION) Erol Güngör, one of the most important men of science and intellect which our country brought up is an exceptional scientist and intellectual despite of his short life-time. The consistency of his analysing and synthesing, his well-developed scientific intellect and fluent style has been apprecrated by the individuals from different groups. One of the most important men of our current history, Erol Güngör, who is a striking figure owing to either his works upon social psychology or his essay as an idealist society man, still interests the intellectuals despite of many studies about him. This search that we tried to express his recommendations especially on religional education in the light of his essays and works putting forward his opinions about religion, education and religional education has three parts except the introduction. The first part includes Erol Güngör's life, his personality and his works, the second part comprises his opinions about formal and informal education. In the third part his recommendations on religion and religional education is explained. In the conclusion, there is a general assesment of the information at hand. Göngör, taking acceleration from knowledge that To understand a man it necessiates the artist's intuition, the observation of the morality and the vision of the man of religion as well as scientific knowledge and because of the responsibility of being an intellectual and a social-psychologist, has put forward very appropriate opinions about how the religional education and the instructors, the curriculum and the manner of education of this course should be.
Keywords: Din Eğitimi