The relatıonshıp between organızatıonal clımate for ınnovatıon and employees’ ınnovatıve work behavıor; the moderatıng effects of leadershıp behavıor; ıct sector ın Turkey - Önhon, Ömür (My University, 2016)
Bu çalışmada, Türkiye’de telekomünikasyon sektöründe işyerlerindeki yenilikçilik iklimi ile çalışanların yenilik yapma davranışları arasındaki ilişki ve bu ilişkiye liderlik algılarının etkileri araştırılmıştır. GLOBE projesinin bulgularından da görüldüğü üzere, Türkiye’de çalışanların dönüştürücü ve babacan liderlik algılarının iş yerindeki davranışları ve performansları üzerinde etkili olduğu yaklaşımı ile bu çalışmada, çalışanların iş yerlerindeki yenilikçilik iklimi algılarıyla yenilik yapma davranışları arasındaki ilişkiye, özellikle dönüştürücü liderlik ve babacan liderlik algılarının etkileri araştırılmıştır. Telekomünikasyon sektörü çalışanları üzerinde yapılan bu çalışmada, iş yerlerinde pozitif yenilikçilik iklimi tesis edilmesinin, çalışanların yenilik yapma davranışları sergilemeleri üzerinde önemli etkisi olduğu, bu ilişkiye gerek babacan liderliğin gerekse dönüştürücü liderliğin olumlu katkılarda bulunduğu tespit edilmiştir. Negatif bir iklimin ise yenilik yapma davranışını olumsuz olarak etkilediği görülmüş, böyle bir iklimde gerek babacan liderliğin (özellikle de iyiliksever babacan liderliğin), gerekse dönüştürücü liderliğin, negatif iklim ortamının zayıf olduğu durumda, bu ortamın çalışanlar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltıcı bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Firmaların yenilikler yapmak için kaynak ayırmaları, çalışanların yenilik yapma davranışları üzerinde etkili olmasıyla birlikte bu etki, pozitif yenilikçilik ikliminin ve liderlik algılarının etkilerine göre daha zayıf olmaktadır.

In this study, it is searched the relationship between the organizational climate for innovation and innovative work behavior of the employees and the moderating effects of the leadership perceptions in the ICT “Information and Communication Technology” sector in Turkey. As it can also be seen in the findings of the GLOBE Project in Turkey, employees’ transformational and paternalistic leadership perceptions have significant effect on their workplace behaviors and performances. Therefore, particularly in this study, the moderating effects of transformational and paternalistic leadership perceptions of the employees are investigated. According to the findings of this study, conducted on ICT sector employees, positive innovative climate in the organization has a significant and positive effect on the innovative work behavior of the employees. Both paternalistic and transformational leadership have a positive moderating effect on this relationship. Negative innovative climate in the organization has a negative impact on the innovative work behavior of the employees. Either paternalistic leadership (particularly benevolent paternalistic leadership) or transformational leadership has a diminishing role of this negative impact when negative innovative climate is weak. Resource supply for the innovation in the organization has a significant and positive effect on the innovative work behavior of the employees. However this effect is relatively weaker than the effect of the positive innovative climate in the organization and leadership perception of the employees.
Keywords: İşletme; Yönetim